UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că a solicitat, prin Ambasada de la Budapesta, clarificări privind deciziile luate de autorităţile ungare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 şi privind impactul acestora asupra românilor care călătoresc în Ungaria sau tranzitează ţara, în drum spre alte state europene. Solicitarea vine după ce Ungaria a anunţat închiderea graniţelor pentru străini.
„Pe fondul informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conţinutul deciziilor amintite şi impactul acestora asupra cetăţenilor români care călătoresc în Ungaria şi respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum şi în privinţa cetăţenilor români, lucrători transfrontalieri”, a precizat, vineri seară, MAE.
Totodată, a fost transmisă şi solicitarea ca autorităţile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective.
UPDATE: Șeful DSU, Raed Arafat, susține că decizia Ungariei de a închide granițele de la 1 septembrie va genera probleme cu tranzitul pe teritoriul țării vecine. Arafat a spus că totul se va negocia pe cale diplomatică, iar după ce vor fi stabilite regulile va trebui organizată o campanie de informare a populației.
„Trebuie să fie o coordonare și o colaborare cu autoritățile maghiare. Trebuie să informăm foarte corect populația să știe situația, să știe regulile, care dacă sunt impuse de un stat trebuie respectate. Marea problemă este cea a tranzitului.
Poliția de Frontieră are o colaborare foarte bună pe zona de graniță, asta există deja.”, a spus Raed Arafat, la Antena 3, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”.
Potrivit sursei citate, de la 1 septembrie străinii vor putea intra în ţară doar în cazuri justificate. Excepţie de la regulă vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.
În ceea ce priveşte cetăţenii ungari care se întorc din străinătate, Gergely Gulyas a spus că ei vor putea ieşi din carantină numai după două teste negative la COVID-19.
Şeful de cabinet al lui Orban a mai spus că aceste reguli pentru combaterea pandemiei de COVID-19 vor fi în vigoare cel puţin o lună.
Citeşte şi Gabriela Firea: S-au făcut achiziţii dubioase. Banii s-au evaporat
Intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei va fi interzisă, începând de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, excepţie făcând câteva categorii de persoane. Acestea trebuie însă să prezinte o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 sau costurile carantinării. Măsura este valabilă până în 28 septembrie, potrivit Ministerului de Externe.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în 27 august, autorităţile ucrainene au modificat condiţiile de intrare în această ţară pentru cetăţenii străini, noile reguli urmând să intre în vigoare în 29 august.
„Astfel, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile ucrainene, începând cu data de 29 august, ora 00.00, până pe 28 septembrie 2020, se interzice intrarea cetăţenilor străini şi apatrizilor pe teritoriul Ucrainei, cu excepţia următoarelor categorii: rudele de gradul I ale cetăţenilor ucraineni; persoanele care deţin un permis de muncă în Ucraina; specialişti care sosesc în Ucraina la invitaţia reprezentanţilor companiilor ucrainene; persoanele aflate în tranzit care deţin documente ce confirmă părăsirea Ucrainei în maximum 2 zile de la intrarea pe teritoriul acesteia; persoane care au drept de şedere permanentă sau temporară în Ucraina, confirmat prin documente justificative; persoanele sosite la studii; persoanele sosite în Ucraina pentru tratament medical; conducătorii autovehiculelor de transport marfă, membrii echipajelor aeronavelor, navelor maritime şi fluviale şi echipajelor de tren; personalităţile culturale care sosesc la invitaţia instituţiilor de cultură; persoanele care participă la competiţii sportive; persoanele care transportă celule STEM pentru transplant; membrii delegaţiilor oficiale ale statelor străine, angajaţii organizaţiilor internaţionale, precum şi persoanele ce îi însoţesc, care sosesc la invitaţia Preşedintelui Ucrainei, Parlamentului, Guvernului, Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Afacerilor Externe„, arată MAE.
Persoanele din aceste categorii trebuie să prezinte la trecerea frontierei de stat o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 şi/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Poliţa de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanţă în Ucraina.
De asemenea, vor avea acces pe teritoriul Ucrainei următoarele categorii de persoane (fără a mai fi obligatorie deţinerea unei poliţe de asigurare COVID-19): refugiaţii sau persoanele care au nevoie de protecţie internaţională; personalul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statelor străine, reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în Ucraina, precum şi membrii de familie ai acestora sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe; instructorii militari ai statelor membre NATO şi ai statelor care participă la programul “Parteneriatul pentru Pace” sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitaţia Ministerului Apărării.
Informaţii cu privire la noile măsuri dispuse de autorităţi pot fi accesate la următorul link, disponibil în limba ucraineană: https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-utochniv-kategoriyi-inozemciv-yaki-zmozhut-vyizhdzhati-v-ukrayinu-v-period-obmezhen.