Ludovic Orban a precizat că autoritățile plănuiau ca redeschiderea restaurantelor să aibă loc mult mai devreme, însă măsura a fost amânată în din cauza numărului mare de infectări.
„Noi am gândit după încetarea stării de urgență, un plan foarte serios de relaxare, în etape, din 15 în 15 zile, deschizând întâi activitățile cu cel mai mic risc epidemiologic. Din păcate, în momentul în care urma deschiderea restaurantelor și altor activități în spații închise, am avut acea creștere.
Înainte de decizia CCR, numărul de cazuri mediu săptămânal era sub 400. La trei zile după intrarea în vigoare a legii, numărul de cazuri a crescut la peste 1.200. Este clar că pentru că nu am avut posibilitatea legală de a dispune măsuri de carantinare, izolare, tratarea în spital a persoanelor testate pozitiv și a celor de contact, n-am putut să ne luptăm.
Imediat ce a intrat legea în vigoare, autoritățile sanitare au reinstituit toate măsurile și, în ultimele patru săptămâni, avem un număr relativ constant de cazuri săptămânale, ceea ce înseamnă că am oprit creșterea numărului de infectări.
Nu am putut să deschidem restaurantele. Acum ne aflăm într-o situație specială. Trece sezonul cald, posibilitatea de a merge la terase se diminuează, e necesară această măsură pentru că altfel riscăm să distrugem complet acest sector economic. Deschiderea restaurantelor este un „must”, o necesitate din punct de vedere economic pentru că altfel riscăm să-i falimentăm pe cei mai mulți dintre ei”, a declarat Ludovic Orban la B1 Tv.
Citeşte şi HORECA anunţă noile reguli pentru redeschiderea restaurantelor