Ursul care alerga schiorii pe pârtia din Predeal a fost relocat în Bihor. Un primar din judeţ a răbufnit: „Domnul ministru să nu mai relocheze urşi dintr-o parte în alta. Tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat”

Ursul care alerga schiorii pe o pârtie din Predeal a fost relocat în Valea Finişului, din Bihor. Cel puţin localnicii susţin că este vorba despre unul şi acelaşi urs. Dar ursul a coborât de nenumărate ori în sat, producând pagube localnicilor. Primarul comunei Finiş, Ioan Florian Man, a solicitat ministrului Mediului, Tanczos Barna, să nu mai relocheze urşi fără acordul primarilor din zona de relocare.
Oana Anghel
16 mart. 2021, 16:03
Ursul care alerga schiorii pe pârtia din Predeal a fost relocat în Bihor. Un primar din judeţ a răbufnit:
Ursul care alerga schiori pe pârtia din Predeal, relocat în Bihor. Sursa FOTO: g4media

Ursul din Predeal relocat. Primarul Florian Man spune că o soluţie mai potrivită decât relocarea ar fi crearea unui parc special. Edilul a precizat că ursul a intrat în stupinele localnicilor, unde ar fi distrus mai mulţi stupi.

Domnul ministru să nu mai relocheze urşi dintr-o parte în alta a ţării fără să întrebe primarul localităţii. Mută problema dintr-un loc în altul. Dacă acest urs a făcut probleme la Braşov, a fugit după turişti, după schiori, trebuie să fii nebun să muţi problema în alt judeţ. Să găsească o soluţie potrivită, să le facă un parc sau altceva”, a declarat primarul pentru Agerpres.

Ursul din Predeal relocat în judeţul Bihor

Primarul spune că până acum nu au existat urşi în zona comunei Finiş, iar localnicii mergeau fără nicio grijă la cules de ciuperci prin pădure. Acum nu doar că le este frică să mai intre prin pădure, dar le este frică şi că urşii le-ar putea intra în gospodării.

Citeste si Clipe de panică în Azuga! Un urs a încercat să dărâme gardul unei case! Cum a fost alungat

Noi nu am avut aici urşi niciodată. Acum avem probleme cu urşii, că ne-au făcut pagube, au spart stupii la două familii. Nu ştiu câţi sunt. Unii spun că au văzut mai mulţi, alţii că au văzut doar unul. Tot felul de zvonuri. Nu sunt pui. Unul, sigur, este. Cam la două săptămâni după ce l-au relocat, a coborât în sat, din munţi. La noi e intravilan toată Valea Finişului. Nu ştiu de ce l-au adus aici, că nu e habitatul lui. Ursului îi place pădurea, dar tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat. Am auzit că paznicul de vânătoare îi duce peşte acolo sus, în pădure. Dar ursul nu stă la peştele lui şi vine în sat”, a declarat primarul Ioan Man.

Edilul reproşează autorităţilor de la Mediu că nu a fost informat despre relocarea urşilor, deoarece nu se cunoaşte exact numărul lor.

Nu ne-a anunţat nimeni nimic, numai că ne-am trezit cu ei. Oficial nu avem nimic. Nu ştiu în ce ţară trăim. Noi nu ştim câţi sunt, îl vedem tot pe ăla sau pe altul, nu ştim. De două-trei ori pe săptămână, auzim că unul l-a văzut acolo, altul l-a văzut dincolo”, a precizat Ioan Man.

Citeste si EXCLUSIV! De ce vor politicienii să omoare urşii din România şi de când au devenit ei o problemă?! De la “noi am fost aleşi de oameni nu de ursi” la “toţi căutăm să mâncăm cea mai mare bucată de carne!” Reactia WWF, singurii care mai apără urşii din ţară!

Localnicii în curţile cărora a intrat ursul vor fi despăgubiţi

Florian Man spune că a anunţat autorităţile şi ca urmare s-a constituit o comisie de evaluare pentru despăgubirea localnicilor păgubiţi. Specialiştii au constatat distrugerea a trei stupi de albine la un localnic şi a altor şapte stupi la o altă familie de gospodari. După întocmirea notei de constatare, comisia se va întruni din nou pentru a se încheia un proces-verbal, care să cuprindă şi valoarea pagubei.

Nu ştiu dacă o să-i despăgubească. Dar nu era corect să-i aducă aici fără o aprobare, fără să ne informeze, ca să ştim să ne ferim de ei”, a adăugat primarul comunei Finiş.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cine este patronul lanțului de patiserii Luca. Simigeriile au împânzit Bucureștiul și au ajuns chiar și în Polonia
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Mulți români fac asta și riscă. Amenda e de 45.000 de lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Armata ucraineană distruge un pod cheie în regiunea Kursk, izolând orașul Glușkovo
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...