Dronele vor putea fi împuşcate de militari. Situaţiile în care sunt considerate ameninţări

Ministerul Apărării vrea să modifice legislaţia privind regimul armelor în aşa fel încât dronele operate în anumite zone, considerate un risc pentru autorităţi, vor putea fi doborâte de Armată, inclusiv prin folosirea armamentului din dotare. Proiectul de lege a fost pus în dezbatere, în condiţiile în care dronele au devenit un element comun.
Razvan Mihalascu
16 mart. 2021, 18:01
Dronele vor putea fi împuşcate de militari. Situaţiile în care sunt considerate ameninţări

Dronele vor putea fi împuşcate de militari în situaţia în care utilizare acestora generează o serie de provocări de securitate atât în cazul operațiunilor sau obiectivelor militare ori guvernamentale, cât și în cazul organizării unor evenimente publice de mare amploare. Ministerul Apărării a iniţiat un proiect de lege pentru a schimba legislaţia privind regimul armelor.

Astfel, MApN vrea să modifice Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, pentru ca dronele să fie incluse printre ameninţările la adresa securităţii şi pentru a stabili metode de a le contracara.

Potrivit proiectului, drona este definitivă ca fiind „orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanță”.

Citeşte şi: Oraşul din România în care localnicii sunt verificaţi cu dronele dacă respectă măsura izolării la domiciliu

Dronele vor putea fi împuşcate de militari. Schimbarea de legislaţie care ar putea permite doborârea lor

Prin acest proiect legislativ este introdusă posibilitatea ca Armata să combată activitatea neautorizată a dronelor dacă acestea reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității obiectivelor militare, conform Avocatnet.ro.

În ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate” cu drone aeriene, se arată în nota de fundamentare a proiectului MApN.

Pentru a contracara dronele, Armata va putea folosi orice dispozitiv militar pe care îl are în dotare, inclusiv armele de foc. Totuși, în primă fază, militarii vor încerca să oprească dronele cu ajutorul unor dispozitive ce nu implică acțiuni fizice asupra acestora, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de energie dirijată, microunde de mare putere ori unde laser, notează sursa citată.

În momentul folosirii de arme sau de orice alt dispozitiv militar împotriva unei drone, focul se va executa, pe cât posibil, până la oprirea sau imobilizarea acesteia, nu până la distrugerea ei, arată proiectul legislativ.

Modul prin care dispozitivele militare vor acţiona imobilizarea dronelor, adică procedura ce va trebui urmată efectiv în aceste situații, va fi stabilit, după ce proiectul de lege va intra în vigoare, prin ordin al MApN.

Proiectul de lege nu intră în vigoare acum. Acesta trebuie dezbătut de Parlament, trimis spre promulgare preşedintelui României şi ulterior publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

Citeşte şi: Preşedintele SUA a dat ordinul. Este vorba de atacurile cu DRONE

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Propaganda rusă își îndreaptă tirul către Kamala Harris pe fondul retragerii lui Biden
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!