Kurzarbeit. Cum se obţin bani de la Guvern pentru telemuncă, au apărut normele în Monitorul Oficial

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri, că Guvernul a decis în şedinţa de joi seara să reglementeze o măsură de sprijinire a unui timp flexibil de lucru acolo unde această măsură se justifică, iar în urma acestei hotărâri salariatul va avea un salariu de 87,5 la sută muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru. Normele au apărut deja în Monitoul Oficial.
Romania TV
01 sept. 2020, 05:51
Kurzarbeit. Cum se obţin bani de la Guvern pentru telemuncă, au apărut normele în Monitorul Oficial

Noile măsuri de ajutor pentru angajatori, profesioniști și zilieri, ce au fost stabilite prin Ordonanța Kurzarbeit, au căpătat proceduri concrete de decontare, conform unei HG oficializate azi. Totuși, mai este nevoie și de apariția unor ordine de ministru cu modelele documentelor pe care le vor folosi angajatorii, astfel că ajutoarele rămân inaccesibile încă puțin timp, anunţă avocatnet.ro. 

 

Este vorba, mai precis, de HG 719/2020, care a apărut în Monitorul Oficial și care deja este în vigoare. Hotărârea pune în aplicare prevederile Ordonanței de urgență 132/2020 – actul care a introdus Kurzarbeit și alte ajutoare pentru angajatori, profesioniști și zilieri. În toate cazurile, documentația pentru obținerea banilor se va transmite prin Aici.gov.ro, însă va fi posibilă și depunerea în format tipărit.

Ministrul Muncii a explicat în ce va consta reducerea programului de lucru pentru angajat.  “Angajatul poate va lucra un timp redus de lucru şi va primi 75% din diferenţa dintre salariul pe care îl avea înaintea perioadei de criză şi salariul care rezultă din reducerea timpului de lucru. O să dau un exemplu. Reducerea timpului de lucru, aşa cum am reglementat, se poate face la maxim 50% , dacă se decide reducerea cu 50% a timpului de lucru înseamnă că salariatul va avea un salariu de 87,5 la sută muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru. Cel puţin 10% din salariaţii unei unităţi economice trebuie să fie în această situaţie pentru că angajatorul să poată solicita fondurile aferente acestei măsuri, cifra de afaceri din luna anterioară sau din cea dinaintea ultimei luni trebuie să fi scăzut cu 10% faţă de luna similară din anul anterior”, a explicat ministrul Muncii, care a precizat că datele privind schimbarea timpului de lucru trebuie înregistrate REVISAL. 
Violeta Alexandru a precizat că măsura se aplică până la sfârşitul acestui an şi se poate aplica şi persoanelor care desfăşoară activităţi independente. 
 

“Măsura se aplică până la sfârşitul acestui an. Pot primi sprijin şi persoanele care desfăşoară activităţi independente, este vorba despre maxim 41,5 la sută din câştigul salarial mediu brut, aceasta este suma maximă pe care o vor primi cei care desfăşoară activităţi în regim independent”, a mai afirmat Violeta Alexandru. Ea a spus că va fi acordat un sprijin şi pentru angajatorii care lucrează cu sezonieri. 
 
“În şedinţa de guvern de aseară, am decis în echipa guvernamentală acordarea unui sprijin pentru angajatorii care lucrează cu persoane cu contracte de individuale de muncă pe durată determinată. E vorba de sezonieri. Acestora le acordăm sprijin în perioada lunilor următoare, pe o durată de trei luni, dar lunile nu trebuie să fie consecutive pot fi la alegerea celor două părţi, doar să se încadreze în termenul maxim de 31 decembrie 2020. Şi aici acordăm 41,5 la sută din salariul lor brut, dar nu mai mult de  41,5% din salariu mediu brut. Se aplică tuturor domeniilor,, condiţia este ca respectivul contract să fie pe o durată de maxim trei luni”, a explicat ministrul Muncii.
 
Violeta Alexandru a declarat că o măsură similară a fost decisă şi pentru angajatorii care lucrează cu zilieri. 
“Guvernul condus de Ludovic Orban a venit şi cu măsuri de sprijin pentru angajatorii care lucrează în regim de zilieri cu o serie de persoane. Aici acoperim 35% din remuneraţia aferentă fiecărei zi de muncă, tot pentru o perioadă de trei luni, la alegere, lunile nu trebuie să fie consecutive, să se încadreze în perioada menţionată, de astăzi până la 31 decembrie”, a mai afirmat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Hotărârea face referire la patru dintre cele cinci ajutoare incluse în ordonanță, pentru că banii pentru telesalariați vor fi acordați în baza unui ordin al Ministerului Muncii. Conform unei declarații de joi a ministrului muncii, Violeta Alexandru, acest nou pachet de ajutoare va fi disponibil efectiv din septembrie 2020, ceea ce înseamnă că în perioada următoare vor fi puse la punct toate formalitățile necesare.

1. Kurzarbeit: Împărțirea costurilor salariale între angajator și stat, la reducerea programului de lucru

Angajatorul va suporta minimum 50% din salariile întregi ale lucrătorilor cărora li s-a redus programul, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Indemnizația de 75% va fi suportată inițial de angajator și recuperată apoi prin decont. Acesta este ajutorul supranumit „Kurzarbeit”.

Conform HG 719/2020, angajatorul va trimite o cerere electronică (sau tipărită) la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, împreună cu o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor pentru care se cere decontarea (semnată de reprezentantul legal al angajatorului).

Practic, angajatorii vor depune documentația de decontare în luna curentă pentru veniturile salariale plătite în luna anterioară. Banii de decont vor veni, prin virament în cont bancar, în maximum zece zile de la data depunerii documentației și după plata taxelor salariale aferente indemnizației de 75%.

Totuși, este nevoie ca Ministerul Muncii să dea și un ordin cu modelele documentelor ce trebuie transmise pentru decontare, până la data de 10 septembrie 2020.

Facilitatea se va aplica numai până la 31 decembrie 2020.

2. Indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă

Profesioniștii cu activitate redusă din cauza stării de urgență, alertă sau asediu vor putea cere o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.

Conform hotărârii apărute azi, se va depune electronic (sau în format tipărit) o cerere la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială, împreună cu o declarație pe propria răspundere și o copie a actului de identitate. Documentația se va transmite în luna curentă pentru indemnizația pe luna anterioară, iar plata se va face în cel mult zece zile de la depunerea actelor.

Și în acest caz, modelele documentelor necesare vor trebui aprobate prin ordin al Ministerului Muncii până pe 10 septembrie 2020.

Facilitatea se va aplica numai până la 31 decembrie 2020.

3. Banii pentru zilierii din domeniile cu activitate redusă sau întreruptă

Pentru zilieri, se va asigura 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni. Procentul de 35% va fi suportat inițial de angajatorul zilierilor, urmând să fie recuperat ulterior.

Conform HG 719/2020, angajatorul va depune electronic (sau în format tipărit) cererea la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială, împreună cu lista zilierilor beneficiari și sumele ce trebuie decontate.

Documentația se va depune în luna curentă pentru luna anterioară, iar banii de decont vor veni în zece zile de la depunerea actelor. Banii vor veni numai dacă zilierii respectivi figurează în noul registru electronic al lucrătorilor cu ziua.

Documentele necesare decontării vor fi stabilite prin ordin al Ministerului Muncii până la data de 10 septembrie 2020.

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro. 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore