„Nu ne vom culca niciodată. Nu vom renunţa niciodată”, a justificat decizia directorul săptămânalului, Riss, în ediţia a cărei copertă republică respectivele caricaturi.
Cele 12 ilustraţii, publicate initial de cotidianul danez Jyllands-Posten, pe 30 septembrie 2005, apoi de Charlie Hebdo in 2006, îl înfăţişează pe profet având o bombă în loc de turban sau fiind înarmat şi flancat de femei îmbrăcate în negru. Printre caricaturile republicate se află şi una a caricaturistului Cabu, asasinat pe 7 ianuarie 2015.
„Începând din ianuarie 2015, ni s-a tot cerut să mai realizăm caricaturi de-ale lui Mahomed. Am refuzat nu pentru că ar fi interzis, legea ne permite să facem asta, ci pentru că aveam nevoie de un motiv bun să o facem, un motiv care are sens şi care aduce ceva în dezbatere”, a explicat redacţia publicaţiei într-un articol publicat în numărul de săptămâna aceasta.
Echipa a adăugat: „Să republicăm în săptămâna începerii procesului atentatelor din ianuarie 2015 aceste caricaturi ni se pare indispensabil”.
Caricaturile au provocat manifestări violente în mai multe ţări musulmane. Reprezentarea profetului este strict interzisă de islamul sunnit, iar ridiculizarea sau insultarea acestuia este considerată ca fiind pasibilă de pedeapsa cu moartea.
Mai mulţi jurnalişti de la Charlie Hebdo şi-au pierdut viaţa în atentatul din 7 ianuarie 2015, printre care caricaturiştii Cabu, Charb, Honoré, Tignous şi Wolinski. Atentatul a declanşat o mişcare de susţinere fără precedent în întreaga lume în favoarea susţinerii publicaţiei satirice. Cea mai recentă caricatură a profetului Mahomed publicată de Charlie Hebdo îl înfăţişează pe profet purtând în mâini o pancartă pe care scrie „Totul este iertat„.