Înmulţirea cazurilor în ultimele săptămâni a obligat autorităţile să reimpună gradual restricţii pentru a limita răspândirea virusului, în plin sezon turistic.
Marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, a declarat că amânarea este necesară pentru ca familiile să revină din vacanţă în oraşele mari şi să petreacă un timp cu copiii înaintea ca aceştia să se întoarcă la şcoală.
‘Îi îndemnăm pe toţi părinţii să se întoarcă acasă împreună cu copiii în zilele următoare şi să se asigure că aceştia rămân sănătoşi (…) până la reluarea cursurilor‘, a spus Petsas.
În conferinţa de presă în care au fost prezentate detalii privind noul an şcolar, ministrul educaţiei, Niki Kerameus, a precizat că măştile vor fi obligatorii pentru elevi şi pentru profesori în toate spaţiile închise din şcoli. Măştile vor fi puse la dispoziţie în mod gratuit atât în şcolile publice, cât şi în cele private.
Grecia a raportat până acum 10.317 cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 266 de decese.
Sistemul public de educaţie din New York City, cel mai mare din Statele Unite, va amâna începerea cursurilor în clase cu 11 zile, până pe 21 septembrie, potrivit unui acord cu sindicatele care au cerut măsuri de siguranţă mai stricte legate de Covid-19, a anunţat marţi primarul Bill de Blasio, citat de Reuters.
Acordul, care a avut loc în timp ce sistemele şcolare din întreaga ţară se luptă cu pandemia şi presiunea administraţiei Trump de a redeschide şcolile, va menţine un plan al primăriei pentru un mix de învăţare la clasă şi la distanţă.
„Ceea ce am convenit este să ne asigurăm că măsurile de sănătate sunt în vigoare, pentru a ne asigura că există timp pentru pregătirea adecvată a educatorilor noştri”, a spus de Blasio într-un briefing de presă.
În Los Angeles şi Chicago, care au al doilea şi al treilea sistem şcolar ca mărime din ţară, elevii încep anul şcolar doar online.
Sindicatele din New York, conduse de Federaţia Unită a Profesorilor, şi-au exprimat îngrijorarea că oraşul se grăbeşte să deschidă anul şcolar pe 10 septembrie, fără a lua măsuri adecvate pentru a proteja profesorii, elevii şi restul personalului de infecţii.
Preşedintele UFT, Michael Mulgrew, a ameninţat luna trecută că va organiza o grevă, ceea ce ar fi ilegal în temeiul legislaţiei statului, cu excepţia cazului în care şcolile vor implementa un plan riguros de testare pentru Covid-19 şi alte măsuri de siguranţă.
Marţi, Mulgrew şi liderii sindicali care reprezintă directorii, administratorii şi alţi angajaţi ai şcolii s-au alăturat lui de Blasio pentru a saluta acordul.
„Experţii noştri în domeniul medical au aprobat acest plan şi acum putem spune că sistemul de educaţie publică din New York are cele mai agresive politici şi cele mai mari garanţii faţă de oricare alt sistem şcolar din America”, a spus Mulgrew, al cărui sindicat reprezintă 133.000 de profesori şi alţi lucrători din educaţie.
Acordul prevede testarea lunară a celor 1,1 milioane de elevi, precum şi a cadrelor didactice şi a personalului administrativ, au spus oficialii.
De asemenea, sunt incluse stocuri de măşti şi alte echipamente de protecţie individuală în şcoală necesare pentru 30 de zile, proceduri de distanţare socială, sisteme de ventilaţie funcţionale în clădiri şi măsuri de siguranţă pentru autobuzele elevilor, au spus ei.
Profesorii se vor prezenta în şcoli pe 8 septembrie, aşa cum era planificat, pentru a avea timp suplimentar pentru a se familiariza cu procedurile de siguranţă, precum şi pentru a-şi adapta clasele la mixul de instruire la clasă şi la distanţă pentru acest an.
Instruirea la distanţă pentru elevi urmează să înceapă pe 16 septembrie, iar profesorii şi personalul administrativ vor continua pregătirea pentru deschiderea din 21 septembrie a 1.800 de clădiri şcolare din sistem.
Conform planului de „învăţare mixtă”, anunţat de De Blasio în iulie, elevii vor petrece două zile la şcoală şi alte trei vor învăţa acasă, iar apoi vor inversa secvenţa în săptămâna următoare.
Planul a fost destinat să stabilească un echilibru între siguranţa învăţării online şi riscurile de instruire faţă în faţă, despre care educatorii au spus că este mai eficientă.
Oraşul New York, epicentrul din SUA al pandemiei de coronavirus atunci când s-a declanşat în primăvară, şi-a redus rata de infecţie, care a ajuns printre cele mai scăzute din ţară. Testarea zilnică în New York a dat rezultate pozitive mai mici de 2% şi uneori mai mici de 1% timp de câteva săptămâni.