„(3) Creșele și unitățile de învățământ preșcolar, cu program prelungit, nu se cuplează cu unități școlare de alt nivel sau cu instituții de alt profil. Creșele pot fi cuplate numai cu unitățile de învățământ preșcolar cu program prelungit”, prevede Ordinul nr. 1.456 din 25 august 2020 care aprobă Normele de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, publicat pe 28 august în Monitorul Oficial, prevede la articolul 5, alineatul 3.
Președintele Asociației Școlilor Particulare, Christian Comșa, a declarat pentru edupedu că „300-400 de unități private sunt afectate. Vreo 250 sunt în București, pentru că toate aveau și after”.
„Știu o unitate concret care a închis activitatea after school-ului și se gândește, poate, să construiască în curte un corp separat. Dar asta este o investiție pe care nu o poate face acum. Genul ăsta de măsuri trebuie să se ia în august cu aplicare până la un termen ulterior, la fel cum au anunțat cu ani înainte că grupa mare va fi obligatorie începând cu anul școlar 2020-2021”, a afirmat Comșa.
Sunt și grădinițe care au clădiri separate: una pentru after school, una pentru grădiniță. În cazul acesta, copiii nu sunt afectați de noua regulă. Problema este intersectarea copiilor din cele două niveluri educaționale.
„S-au făcut investiții în perioada verii pentru respectarea normelor de distanțare pentru programul de after school în aceste unități, pentru că ele au și funcționat în vară, când nu era această restricție. Acum, cu 2 săptămâni înainte de începerea școlii, practic statul anulează toate investițiile și tot efortul întreprins”, a declarat președintele Asociației Școlilor Particulare pentru Edupedu.ro.
Acesta a explicat că pot organiza în continuare after school acele grădinițe private care au intrare separată pentru cele două tipuri de activități și care nu intersectează copiii nici pe scări, pe holuri și nici în spațiile din curte. Concret, nu trebuie să existe spații comune pentru copiii de grădiniță și cei de after school.
„Acestea sunt normele generale pe care trebuie să le îndeplinească de acum înainte oricine vrea să înființeze o creșă, o grădiniță, un after school, orice. Deci acestea sunt normele, care nu au legătură cu COVID-ul și care vor fi în picioare și după ce se va termina pandemia”, a precizat Comșa.
Acesta a adăugat că „și până acum accesul celor două categorii de copii trebuia să fie separat, dar puteau exista spații comune, pe holuri, în curte, în spațiile secundare”.
„Normele vin foarte târziu, s-au făcut investiții, s-au înscris copiii la after school. Trebuie să existe o predictibilitate, asta este problema. Nu poți veni tot timpul cu norme peste norme și obligații de a face, iar statul când este pus în situația de-a face să primească derogări. La stat, dacă va există această problemă, sigur va exista o derogare”, a continuat președintele Asociației Școlilor Particulare.