Fondurile de pensii private au avut o creştere de 21% în anul 2020

Politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private a fost concentrată pe piaţa locală de capital.
George Russo
18 mart. 2021, 12:53
Fondurile de pensii private au avut o creştere de 21% în anul 2020

Fondurile de pensii au crescut în 2020. La sfârşitul anului trecut, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezenta 74% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private, în timp ce ponderea investiţiilor în acţiuni a fost de 22%.

Pilonul II: la sfârşitul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 75,14 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 21% comparativ cu finele anului 2019. Numărul participanţilor înregistraţi a fost, la sfârşitul anului trecut, de 7,63 milioane persoane, faţă de 7,46 milioane persoane înregistrate la sfârşitul anului 2019.

La nivelul Pilonului II, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 31 decembrie 2020, a fost de 191,63 lei/participant. În perioada ianuarie – decembrie 2020, contribuţiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 8,91 miliarde lei, în creştere cu circa 5% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 5,38% în decembrie 2020, în timp ce la finele anului 2019 aceasta era de 6,34%.

La finalul lunii decembrie 2020, valoarea medie a activelor unui participant la Pilonul II era de 9.863 lei, în creştere cu 18,32% comparativ cu decembrie 2019.

În perioada ianuarie – decembrie 2020 au fost efectuate plăţi ale activului personal net în valoare de 178 milioane lei către 12.374 participanţi sau beneficiari, scrie Mediafax.

Fondurile de pensii private au investit majoritar în titluri de stat şi acţiuni

La 31 decembrie 2020, titlurile de stat şi acţiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investiţiile în titluri de stat au reprezentat 68%, în creştere cu 6,45 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Pilonul III: valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative a fost de 2,93 miliarde lei, la finalul anului 2020, în creştere cu aproximativ 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În acelaşi timp, peste 527.000 de participanţi erau înregistraţi în cadrul Pilonului III.

La nivelul sistemului de pensii facultative, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 31 decembrie 2020, a fost de 160 lei/participant. În perioada ianuarie – decembrie 2020, contribuţiile virate în sistemul de pensii facultative au fost în cuantum de 370 milioane lei, în creştere cu circa 8% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat a fost 8,35% în decembrie 2020. În luna decembrie 2019, aceasta a fost de 5,82%. Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative, cu grad de risc mediu, a înregistrat un nivel de 7,55% la finalul lunii decembrie 2020, faţă de 4,77% la sfârşitul anului 2019.

La finalul lunii decembrie 2020, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor facultative era de 5.549 lei, cu 11% mai mare decât în decembrie 2019, reprezentând totodată 56% din valoarea unui cont mediu din fondurile Pilonului II. În intervalul ianuarie – decembrie 2020 au fost efectuate plăţi ale activului personal net în cuantum de aproximativ 77 milioane lei pentru 8.543 participanţi şi beneficiari.

Citeşte şi: Lockdown-urile din timpul pandemiei au provocat pagube de 10 mii de miliarde de euro economiei mondiale

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Copil de 2 ani decedat în urma unui accident casnic la Bistrița
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!