În motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, în urma căreia Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare, este pomenită o înregistrare ambientală făcută de procurorii DNA în care fostul iubit al Ioanei Băsescu, Mario Giovanni Francesco, primise citaţie de la Fisc pentru a justifica anumite sume de bani care trecuseră prin firmele lui, iar acesta îi reproşa acest lucru Ioanei Băsescu şi o întreba insistent ce să facă.
Adevărul.ro a prezentat un fragment din discuţia celor doi.
Francesco Giovanni Mario (FGM): Am o problemă.
Băsescu Ioana (BI): Şi eu ce să-ţi fac?!
FGM: Păi, nu ce să-mi faci! N-ai ce să-mi faci tu nimic, da` a venit hârtie, da!
BI: Ce hârtie?
FGM: De la fisc, să le dau nişte hârtii şi nişte justificări de cheltuieli. Din noiembrie 2009 cu nişte firme care s-a întâmplat ce s-o fi întâmplat atunci. Şi nu ştiu ce să fac.
BI: Şi eu ce să fac?
FGM: Păi, nu ştiu că astea sunt din 2009, din decembrie, noiembrie campanii şi aşa mai departe iar ăştia… eu m-am uitat ce hârtii am găsit acolo sunt nimic, înţelegi? O să mă întrebe „Ce ţi-au prestat? Ce ţi-au făcut ăştia?”. Eu ce le zis lor? Ce le dau lor?
BI: Nu ştiu, da`eu nu ştiu. (…)
BI: Auzi, ştii ceva …[neinteligibil, vorbeşte în şoaptă]… când ai încasat nişte bani….
FGM: Ce bani am încasat eu? Păi, am încasat nişte bani pe care i-am dat mai departe, toţi înţelegi? Mai au rămas… (…)
BI: Da, cine te-a pus, mă, să te bagi?
FGM: Da, m-am băgat eu aşa flower-power?
BI: Da, tu. Aminteşte-ţi cum stăteai la sediu, cu zilele. (…)
BI: Auzi, tu ai rămas cu 200 de mii de euro, aşa că nu mai comenta atâta!
FGM: Care 200 de mii de euro? Care 200 de mii de euro?!
BI: Atâta ţi-au rămas, băiatule!
FGM: Mie?! Niciodată! (…)
BI: Ia, dă încoace telefonul în pi*** mă-tii de nesimţit! Dă… ia deschide-ţi bluza!
FGM: Ia… ce să fac? Ai… tu ai înnebunit? Şi vă suna George! George mă suna!
BI: Deschide-ţi bluza!
FGM: Uite-o!
BI: Deschide-ţi bluza!
FGM: Mamă, deci, deja… hai că mă enervezi!… Deschide-ţi bluza…
BI: Păi, deschide-ţi bluza, că eşti în stare!
FGM: Ai văzut? Ce vrei să mai fac?
BI: Nu, deschide-ţi bluza că vreau să văd! Nu, deschide-ţi!
FGM: A… cămaşa?
BI: Da, da, da! Vreau să văd să n-ai…
FGM: Dar de ce tre’ să mă zgârii? De ce râzi de mine?!
BI: Vreau să văd că n-ai tehnică pe tine, băiatule!
FGM: Asta era ultima! Înţelegi? Asta era ultima! Eu înţeleg că tre’ să fiu eu prostul să cadă şi să răspundă, că n-o să răspundă nimeni altcineva, o să răspund eu…
Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul privind campania din 2009 pentru candidatul PDL Traian Băsescu. În acelaşi dosar a fost condamnată la 5 ani de închisoare şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedintele al României, dar şi Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la 6 ani de închisoare şi Victor Tarhon, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, la 4 ani de închisoare, ambii pentru luare de mită. Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.
Procurorii DNA susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, arată DNA.