„Pentru unii dintre fotbaliştii români s-ar potrivi meseria de somelieri, pentru că am constatat că au o apetenţă deosebită pentru vin, însă trebuie să facem o distincţie între un specialist în marketingul vinului aşa cum este un somelier şi un consumator notoriu de vin sau de băuturi alcoolice.
Aici vorbim de o meserie, iar unora cărora le place vinul, care până la urmă este un aliment, şi consumat rezonabil nu produce efecte adverse. Deci, pentru cei care sunt îndrăgostiţi de vin în sensul frumos al cuvântului, nu trecând în cealaltă extremă a alcoolismului cronic, este şi o astfel de posibilitate.
Noi am lansat un program de formare, în general mergem pe vreo 15 meserii şi nu excludem posibilitatea ca ei să fie reconvertiţi profesional la finalul carierei„, a spus, joi, Costin, cu ocazia lansării unui proiect de reconversie profesională pentru sportivi.
Dumitru Costin a precizat că fostul căpitan al echipei naţionale, Cristian Chivu, se va implica şi el în acest proiect, urmând să asiste la cursuri pentru management sportiv. „Suntem la început, tocmai acum am dat drumul acestui program. Sportivii au început deja să acceseze şi nu vă ascund faptul că am avut o discuţie cu unul dintre fotbaliştii încă activi, care e binecunoscut în România, Cristian Chivu, iar el va fi unul dintre cei care vor intra în acest program de educaţie la distanţă. În opinia lui, este o şansă să fie mai bun odată cu încheierea carierei sportive, mai ales că se apropie de o vârstă la care se gândeşte să pună ghetele în cui şi se gândeşte ce face de acum încolo. El optează pentru zona managementului sportiv, el s-a înscris şi la un masterat la Timişoara, dar vrea să-şi completeze nivelul de studii. A înţeles cât de important este pentru un jucător să folosească bruma de timp pe care o are pentru a-şi completa nivelul de cunoştinţe„, a adăugat Costin.
Fosta atletă Gabriela Szabo a afirmat că mulţi sportivi îşi continuă activitatea sportivă, chiar dacă nu mai obţin rezultate de teamă că nu ştiu o meserie. „Antrenorul şi sportivul trebuie să înţeleagă că viaţa de sportiv este scurtă. Am întrebarea pe care le-o pun de fiecare dată celor de la atletism, care e un sport de longevitate, ce faci tu ca sportiv la 37 de ani fără experienţă în domeniul muncii?
Angajatorul va accepta să angajeze unul de 23 de ani, dar care are puţină experienţă în acest domeniu. De aceea îi încurajez să facă voluntariat în timpul carierei sportive, o oră, două-trei pe săptămână să meargă şi să stea într-o companie şi să vadă ce înseamnă să lucrezi într-un departament şi să înveţe să lucreze pe calculator. E o muncă de conştientizare, de comunicare. Am întâlnit atleţi de 30 de ani, care nu mai dădeau randament şi le era teamă să se retragă din activitatea sportivă doar pentru că nu ştiau ce vor face„, a explicat Szabo.
La rândul său, fost gimnastă Silvia Stroescu crede că sportivii nu mai au timp să înveţe o meserie din cauza programului încărcat de antrenamente. „Din păcate este greu pentru orice sportiv de performanţă să-şi găsească de muncă, pentru că ai cantonamente prelungite, cu pregătire de şase-şapte ori pe zi, iar asta nu îţi mai permite să te ocupi şi de o carieră profesională. Acest proiect este bine venit, pentru că sportivii se integrează foarte greu în societate după ce se retrag din activitate, pentru că nu au posibilitatea să-şi găsească un loc de muncă onorant sau bine plătit. Sunt oameni care vor să-i ajute pe aceşti sportivi care nu reuşesc să se integreze, dar mai ţine şi de sportiv să încerce să evolueze şi să se îndrepte spre o viaţă care să îi ofere linişte„, a subliniat Stroescu.