AN ŞCOLAR 2020-2021. Măsurile propuse de directorul unei şcoli de stat pentru reluarea cursurilor

Cursurile Școlii Gimnaziale "Iorgu Iordan" din Tecuci se vor desfăşura după scenariul mixt, în care elevii învață și față în față și online, potrivit planului publicat de Asociația pentru Valori în Educației (AVE). Cristian Stănilă, directorul unităţii de învăţământ, propune ca în fiecare clasă să fie câte 30 de bănci, iar uşile să fie deschise şi în timpul orelor. 
Romania TV
04 sept. 2020, 12:13
AN ŞCOLAR 2020-2021. Măsurile propuse de directorul unei şcoli de stat pentru reluarea cursurilor

„Colectivul de la Tecuci optează pentru un scenariu mixt, cursuri fizice și cursuri online, orele de la clasă fiind transmise live pentru ca elevii care învață de acasă să poată participa”, scriu cei de la AVE pe Facebook.

Potrivit planului celor de la AVE, clasele vor fi împărțite în două, iar jumătate dintre elevii unei clase vor învăța timp de o săptămână online, după care vin la școală și fac cursuri clasice, iar ceilalți trec în online. 

Școala din Tecuci are maximum 31 de elevi într-o clasă, iar clasa cu cel mai redus număr de elevi are 21. Până pe 4 septembrie au fost așezate în fiecare clasă câte 30 de bănci.

„Așezarea băncilor destinate elevilor cu respectarea distanței fizice de 1 metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situația în care distanțarea fizică nu poate fi asigurată” – este prevederea Ministerului.

Directorul a adaptat această cerință astfel: „Așezarea pupitrelor individuale pe 5 rânduri a câte 6 bănci, rezultând 30 de bănci/clasă” – 15 vor fi marcate special pentru elevii din învățământul primar, care vor învăța în schimbul 1 (8-12) și 15 pentru învățământul gimanzial – în schimbul 2 (13-19).

Iată și explicațiile adoptării acestei forme de organizare a clasei:

„Spațiul clasei nu permite aranjarea pupitrelor respectându-se distanțarea de 1 metru între elevi;
Separatoarele din plexiglas costă mai mult decât 1 pupitru și unitatea de învățământ nu dispune de resursele necesare pentru a dota cele 480 pupitre cu separatoare;
Personalul de îngrijire (3 îngrijitoare) nu ar avea timpul fizic pentru a dezinfecta în intervalul 12:00-13:00 (schimbul de cicluri de învățământ) toate pupitrele și spațiile scolare;
Având în vedere situațiile menționate anterior și scenariul propus pentru desfășurarea cursurilor, clasa va fi amenajată cu 30 pupitre, 15 vor fi marcate cu bulină albastră și utilizate de către elevii de la învățământul primar și 15 bănci vor fi marcate cu bulină galbenă și vor fi utilizate de elevii de la ciclul gimnazial. Pupitrele vor fi intercalate (1 primar – 1 gimnazial – 1 primar…) și în acest mod se va asigura și distanțarea de 1 metru între elevi.

„Fiecare clasă este dotată cu laptop, videoproiector și cameră web pentru transmiterea lecțiilor live și participarea activă a grupelor de elevi care rămân acasă”, se mai arată în planul celor de la AVE.

Școala va avea și o sală de clasă în curte: „În partea de EST a unității (pe spațiul verde), va fi amenajată o sală de clasă în aer liber, care va fi utilizată în timpul cursurilor, dacă situația meteorologică va permite”, prevede documentul, potrivit edupedu. 

Planul de acțiune arată că „unitatea de învățământ nu dispune de resursele financiare necesare pentru a asigura măști de protecție pentru personalul unității și elevi. La aproape 900 de persoane din unitate înseamnă un cost de aproximativ 36.000 lei/lună (dacă se utilizeaza 1 singură mască de protecție/zi/persoană cu un cost de 2 lei/mască). Resursele financiare ale unității nu pot suporta astfel de cheltuieli.

În aceste condiții, unitatea de învățământ va asigura un stoc de rezervă pentru situații neprevăzute în care unii elevii rămân fără mască sau provin din familii cu situație financiară precară și nu își pot permite achiziționarea unei măști. Elevii și personalul unității își vor procura măștile de protecție cu resurse financiare proprii”, potrivit planului managerial.

Propunerile sunt ca pentru elevii din ciclul primar învățătorul clasei să supravegheze grupul de elevi pe timpul pauzelor. „Elevii vor utiliza pauza pentru folosirea grupurilor sanitare – în caz contrar vor rămâne în sala de clasă sau vor merge în curtea școlii, fără a interacționa cu elevi de la altă clasă. Se va evita pe cât posibil, achiziționarea de alimente de la magazinele din proximitate, pentru a se evita aglomerația (pachețel de acasă)”, potrivit documentului.

Citeşte şi Orban: Elevii ar putea merge la şcoală începând cu 1 octombrie, iar în perioada 14-30 septembrie să urmeze cursuri online

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI