Un căţel, o căsnicie fericită şi mulţi prieteni buni sunt ingredientele necesare pentru a avea o viaţă lungă. Studiul Grant a descoperit că acestea sunt mai importante decât locul unde te-ai născut, decât starea financiară a familiei sau clasa socială în care te afli.
Studiul a început în 1940 şi a urmărit vieţile a 200 de bărbaţi albi şi sănătoşi din SUA, de când erau tineri până la bătrâneţe, evaluările având loc o dată la doi ani.
Studiul a descoperit că longevitatea are mai multă legătură cu fericirea, decât cu clasa socială.
Directorul actual al studiului, George Vaillant de la Universitatea Harvard, a declarat pentru BBC că relaţiile fericite sunt cheia unei vieţi lungi, adăugând că doar 4 din cei 31 de bărbaţi singuri din studiu mai trăiesc în ziua de azi, faţă de peste o treime din cei cu o căsnicie fericită.
„A avea o familie iubitoare este extrem de important (…) Dacă vrei să fii fericit şi nu ai un bebeluş de şase luni cu care să faci schimb de zâmbete, ia-ţi un căţel„, spune cercetătorul.
„Fericirea înseamnă inteligenţa emoţională, relaţii, veselie, cunoştinţe şi optimism”, a subliniat Vaillant.
Studiul arată că o căsnicie aduce mai multă fericire după vârsta de 70 de ani, iar felul în care îmbătrânim după 80 de ani ţine mai mult de obiceiurile formate înainte de 50 de ani, decât de genetică.
Mai mult, niciodată nu este prea târziu pentru a găsi fericirea.
„Acest studiu îmi dă extrem de mult optimism”, spune expertul.
Cercetările anterioare au descoperit că a avea un câine de companie este mult mai bine pentru mintea şi fizicul tău decât a avea o pisică. Câinii ne îmbunătăţesc sistemul imunitar şi ne ajută să ne revenim mai repede când ne îmbolnăvim. În plus, ne obligă să facem mişcare în mod regulat. Stăpânii de câini au o tensiune mai mică şi mai puţin colesterol.