„Niciunul dintre vaccinurile candidate în studiile clinice avansate nu a demonstrat până acum un semnal clar al eficacităţii de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS,” a declarat Margaret Harris.
După mai puțin de două luni de testare pe oameni, Rusia a aprobat un vaccin împotriva COVID-19 în luna august, însă mai mulți specialiști în domeniu au mărturisit că pun la îndoială siguranța și eficacitatea acestui vaccin.
Potrivit autorităților din domeniul sănătății din SUA, un vaccin ar putea fi gata pentru distribuire cel mai devreme la sfârșitul lunii octombrie.
„Această fază 3 a studiilor trebuie să dureze mai mult deoarece trebuie să vedem dacă vaccinul oferă protecţie şi cât de sigur este. Toate datele din studii trebuie să fie partajate şi comparate. O mulţime de oameni au fost vaccinaţi şi ceea ce nu ştim este dacă vaccinul funcţionează. În acest stadiu nu avem semnalul clar dacă are sau nu nivelul de eficacitate şi siguranţă necesară,” a mai spus Margaret Harris.
Organizația Mondială a Sănătății și Global Alliance for Vaccines and Immunization au lansat un plan de vaccinare globală, denumit COVAX, scopul fiind acela de a ajuta guvernele lumii să cumpere şi să distribuie vaccinuri. Primul obiectiv este imunizarea persoanelor din categoriile de mare risc din fiecare ţară şi cadrele medicale.
COVAX și-a propus să livreze două miliarde de doze de vaccinuri aprobate până la sfârşitul anului 2021, dar există țări care şi-au asigurat propriile stocuri, inclusiv Statele Unite.
„În esenţă, uşa este deschisă. Noi suntem deschişi. COVAX vrea să se asigure că toată lumea de pe planetă va avea acces la vaccinuri”, a adăugat Harris.