Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA. „Avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine”

Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia au decis să întrerupă administrarea vaccinului produs de AstraZeneca ca măsură de precauţie. Autorităţile finlandeze au luat această decizie după au fost raportate două cazuri de tromboză cerebrală. În schimb, experţii suedezi, danezi şi norvegieni au precizat că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor relua folosirea acestui ser pe care Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) îl consideră ca fiind "sigur şi eficient".
Razvan Mihalascu
19 mart. 2021, 22:01
Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA.

Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Finlanda nu suspendase până acum administrarea serului AstraZeneca, însă vineri a decis să îl întrerupă ca ”măsură de precauţie”, în condiţiile în care au fost semnalate două cazuri suspecte de tromboză cerebrală.

”În conformitate cu principiul precauţiei”, Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a decis ”suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informaţii şi se poate evalua o posibilă cauzalitate”, a anunţat autoritatea finlandeză, conform Agerpres.

Experţii finlandezi au precizat că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie.

Autoritatea finlandeză a explicat că a luat decizia în contextul în care simptomele observate sunt ”extrem de rare” şi că ”nu există în prezent certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin”.

Citeşte şi: Premierul Franţei a primit prima doză de vaccin anti-COVID la mai bine de două luni după Florin Cîţu. Jean Castex s-a vaccinat cu AstraZeneca VIDEO

Care sunt ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

De asemenea, autorităţile din Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vor folosi vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca. Decizia a fost adoptată chiar dacă agenţia de reglementare a Uniunii Europene a spus că beneficiile depăşesc riscurile.

”Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, a declarat Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca, conform sursei citate.

Săptămâna trecută, mai multe state europene au suspendat utilizarea serului AstraZeneca, după ce au fost semnalate cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate.

Vineri, 12 state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.

”Acest lucru nu schimbă faptul că, în virtutea unui principiu al precauţiei, continuăm suspendarea pentru că avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine astfel încât să putem spune cu certitudine că recomandăm acest vaccin”, a mai afirmat oficialul danez.

Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au subliniat că săptămâna viitoare urmează să fie luată o decizie cu privire la folosirea vaccinului AstraZeneca

Ce reacţii adverse au fost raportate la vaccinul AstraZeneca

Norvegia a semnalat până în prezent cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a murit.

O a şasea persoană, care a fost, la rândul ei, vaccinată cu serul AstraZeneca, şi-a pierdut viaţa din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

”Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”, a precizat Agenţia pentru Medicamente din Norvegia, conform Agerpres.

Mai mult, Suedia investighează cazuri izolate de cheaguri sangvine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese. Cu toate acestea, autorităţile au precizat că orice posibilă legătură cu vaccinările rămâne incertă.

”Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef din Suedia.

Atât Suedia, cât şi Norvegia se confruntă cu o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. În Danemarca, numărul cazurilor a scăzut, iar activităţile se redeschid în mod gradual.

Duminică, AstraZeneca a anunţat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sangvine.

În schimb, Autoritatea de reglementare europeană (EMA) a decis că e necesar să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, care este ”sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, determinând multe ţări să anunţe reluarea vaccinării.

Citeşte şi: România reia vaccinarea cu lotul de vaccin carantinat produs de AstraZeneca

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
CEC Bank, anunț pentru milioane de români. A apărut opțiunea care le ușurează viața celor care au cont la bancă
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Decizia care schimbă totul. Trump a făcut marele anunț
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Programul Rabla 2025. Noua valoare a voucherul pentru maşinile electrice. Ce se întâmplă cu cel pentru diesel
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”