Naşterea Maicii Domnului 2020 este considerată prima mare sărbătoare din noul an ortodox, ce începe la data de 1 septembrie. În calendarul ortodox este marcată cu cruce roșie. Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită la aceeași dată atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic.
8 septembrie este momentul care marchează venirea toamnei şi înrăutăţirea vremii, după acest moment urmând să vină și frigul.
În această zi, credincioșii împart fructe de toamnă, precum struguri și prune, pentru sufletul celor trecuţi la cele veşnice.
Citeşte şi SFANTA MARIA 2020. Ce trebuie să faci pe 8 septembrie pentru a fi ferit de boli grave
În Maramureș se consideră că la data de 8 septembrie începe toamna. În cazul în care va ploua în această zi, vremea pe parcursul celor trei luni din acest sezon va fi călduroasă și frumoasă. În cazul în care merii și perii înfloresc înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele vor fi foarte bogate.
În preajma acestei sărbători se spune că nu este bine să se aprindă focul în casă, existând credinţa că cel care face acest lucru va fi cuprins de boală şi va avea parte de ghinion.
De asemenea, nu este bine ca oamenii să lucreze nici în ziua de 7 și nici în ziua de 9 septembrie şi, evident, nici în ziua de 8 septembrie. În tradiția populară se spune că cine munceşte în aceste zile va avea parte de ghinion, iar lucrul nu va fi eficient.
Pe 8 Septembrie fiecare casă trebuie să aibă candela aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea naşterii Fecioarei Maria. În aceste zile mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli; de asemenea, se spune că dacă aprinzi focul – de foc vei pieri. Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei: fetele de măritat pentru un “ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, bărbaţii pentru recolte bogate.
În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.
Se spune că Ana, mama Mariei, a rămas însărcinată mirosind o floare. De atunci ar fi rămas vorba: “copil din flori”.
Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria Mică, aproximativ 1,8 milioane dintre aceștia fiind femei. Dintre femeile care își serbează onomastica – aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000, Mariana, și în jur de 51.000 poartă numele de Marinela.
Contrar aparenţelor, numele de Marius nu are nicio legătură cu binecunoscutul nume de Maria, aşa cum greşit se crede.
Cei care îşi serbează onomastica în această zi sunt cei care poartă numele: Maria (vine din ebraica si înseamnă: cea iubita, cea îndrăgită), Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.