Ghid de începerea anului şcolar 2020-2021. Cum se vor desfăşura cursurile

O şcoală privată din Cluj-Napoca a elaborat un ghid de începerea şcolii în colaborare cu specialişti în programe de sănătate publică. Ghidul poate fi adaptată pentru orice unitate de învăţământ. 
Romania TV
09 sept. 2020, 13:11
Ghid de începerea anului şcolar 2020-2021. Cum se vor desfăşura cursurile

Transylvania College – The International Cambridge School in Cluj a început cursurile pe 1 septembrie şi funcţionează după regulile ghidului pe care vrea să-l pună la dispoziţia tuturor instituţiilor de învăţământ interesate.

„Vom pune la dispoziţia tuturor Ghidul pentru redeschiderea în siguranţă a şcolilor şi încurajăm toţi profesorii şi părinţii să privească cu optimism această perioadă dificilă şi să le fie alături copiilor, pentru că ei au nevoie să continue să înveţe şi să interacţioneze cu ceilalţi, iar urmând câteva reguli simple acest lucru nu este imposibil, chiar dacă avem de-a face cu o pandemie”, a explicat Ruxandra Mercea, director general Transylvania College, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Ghidul şcolii private din Cluj Napoca este bazat pe scenarii, astfel încât fiecare persoană implicată în activitatea şcolii să ştie ce are de făcut în cazul în care apar cazuri de infectare cu noul coronavirus, şi cuprinde reguli simple de urmat pentru copii, părinţi şi cadre didactice, menite să diminueze pericolul de răspândire a virusului.

1. Purtarea măştii este obligatorie pentru întregul personal al şcolii, de la profesori la personalul de curăţenie, dar şi pentru toti elevii, de la ciclul primar şi până la liceu, atât în interior, cât şi în exterior. Elevii vor schimba masca în pauza de masă, care se va servi, pe cât posibil, în exterior, atât de către elevi, cât şi de către profesori. În timpul mesei nu se va vorbi, iar masca va fi scoasă de tot, nu ţinută sub bărbie. Măştile folosite vor fi aruncate în coşurile dedicate amplasate în şcoală şi în afara şcolii.

2. Dezinfectarea mâinilor şi a spaţiilor comune şi responsabilizarea copiilor să facă aceste lucruri fără a fi împinşi de la spate.

3. Respectarea distanţării de cel puţin 1 metru între elevi poate fi posibilă şi în cazul claselor cu un număr mai mare de elevi, dacă se renunţă la piesele de mobilier din sălile de clasă, iar copiii sunt aşezaţi pe perne sau pe covor, cu distanţa impusă între ei.

Triajul este extrem de important. Tuturor celor care intră în şcoală le va fi măsurată temperatura în fiecare dimineaţă, iar părinţii trebuie să acţioneze responsabil şi să ţină copilul acasă dacă acesta prezintă chiar şi cele mai mici simptome asociate infecţiei cu noul coronavirus.

În cazul în care apar suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, există expunere la persoane bolnave sau se confirmă infecţia, ghidul elaborat de Transylvania College şi Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB vine cu 12 scenarii şi căi de acţiune, structurate pe trei categorii: suspect, expus şi confirmat.

În cazul în care o persoană – elev sau angajat al şcolii – prezintă simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus înainte să vină la şcoală, persoana rămâne acasă, informează şcoala şi medicul de familie, solicită testarea pentru COVID-19 şi va rămâne în carantină timp de 14 zile. În tot acest timp, şcoala se angajează să faciliteze învăţarea online sau munca de la distanţă, după caz.

Dacă elevul sau angajatul a fost expus în propria gospodărie la o persoană care s-a confirmat că era infectată cu COVID-19, dar nu are simptome, persoana va sta în carantină acasă timp de 14 zile sau mai mult, în funcţie de evoluţia stării altor persoane din gospodările şi dacă nu se poate evita continuarea contactului. Şcoala va trimite imediat persoana acasă în cazul în care aceasta se află în unitatea de învăţământ.

În situaţia în care în şcoală există un caz confirmat, se impune carantină timp de 14 zile alături de toate persoanele din gospodărie. Şcoala va trimite elevul/ angajatul acasă, în cazul în care nu este izolat deja, va verifica dacă s-a menţinut distanţa de 1 metru şi va identifica toate contactele directe.

Fiecare unitate de învăţământ ar trebui să dispună de o cameră de izolare. În cazul în care un copil prezintă pe parcursul zilei, la şcoală, simptome specifice COVID-19, profesorii vor anunţa echipa medicală a şcolii, care va verifica şi va muta copilul în izolator. Părinţii vor fi anunţaţi şi vor veni să preia copilul în cel mult o oră. Comunicarea dintre părinţi şi cabinetul medical al şcolii/ învăţător/ diriginte/ alţi reprezentanţi trebuie stabilită clar încă din prima zi de şcoală şi trebuie să continue pe tot parcursul acestei perioade în care şcolile vor funcţiona în regim de pandemie.

Întreg personalul unităţilor de învăţământ trebuie să trateze cu responsabilitate aplicarea măsurilor de siguranţă pe tot parcursul zilei, asigurarea curăţeniei şi dezinfecţiei spaţiilor şi suprafeţelor de contact, informarea corectă şi continuă şi comunicarea cu toţi actorii implicaţi în funcţionarea unităţii de învăţământ, precum şi triajul tuturor persoanelor care intră în şcoală. Toate regulile de funcţionare a unităţilor de învătământ pot fi şi trebuie revizuite în funcţie de evoluţia situaţiei la nivel local sau naţional.

Citeşte şi Cum se va face triajul în şcolile din Capitală. Elevii vor purta masca de protecţie şi vor practica distanţarea socială

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Top 4 zodii cu o primăvară de vis. Belșug, bani și lucruri minunate pentru ele
Capital.ro
Mesaj Ro-Alert în miez de noapte la granița României: Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi civile!
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
„Cârtiță rusească”, descoperită la vârful serviciilor secrete ucrainene: „Trădătorul a fost reținut chiar de șeful SBU, lucra pentru inamic”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Pensionarii cu venituri mici primesc ajutoare financiare, decizie guvernamentală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Dan Diaconescu, prima reacție după ce ar fi fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de închisoare cu executare: ''Văd acum că gluma se îngroașă.''
Cancan.ro
O influenceriță a murit la doar 28 de ani, după ce a ajuns la spital cu febră și dureri abdominale. Care a fost cauza decesului, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Vladimir Putin primeste o victorie diplomatica prin discutii telefonice cu Donald Trump
MediaFlux
PRIMA DECIZIE a lui BOLOJAN! Noul PREȘEDINTE a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?