Uniunea Europeană a cerut joi Marii Britanii să renunţe urgent la planul de a modifica tratatul de separare de UE. Londra a refuzat

Uniunea Europeană a cerut joi Marii Britanii să renunţe urgent la planul de modificare a tratatului de separare de UE, dar guvernul premierului Boris Johnson a refuzat şi a continuat să susţină proiectul de lege care poate anula patru ani de negocieri pentru Brexit, relatează Reuters.
Romania TV
10 sept. 2020, 17:10
Uniunea Europeană a cerut joi Marii Britanii să renunţe urgent la planul de a modifica tratatul de separare de UE. Londra a refuzat

În timp există o probabilitate tot mai mare pentru un sfârşit prost al ieşirii Marii Britanii din UE, Comisia Europenă a afirmat că Londra ar comite „o încălcare extrem de grabă” a acordului de retragere convenit anul trecut, dacă va continua cu proiectul de lege propus.

După discuţii de urgenţă care au avut loc joi între vicepreşedintele Comisiei, Maros Sefcovic, şi negociatorul britanic pentru Brexit, Michael Gove, UE a declarat că propunerea Marii Britanii a „afectat grav încrederea”, pe care Londra trebuie acum să o restabilească.

Explozie de cazuri de coronavirus în Marea Britanie. Au fost reintroduse restricţii dure. Un oraş intră în carantină

Dar guvernul britanic a precizat că va continua planul, spunând că proiectul de lege va fi dezbătut luni şi apublicat o opinie legală care afirmă că parlamentul britanic este suveran şi poate face efectiv ceea ce doreşte.

„Parlamentul este suveran în materie de legislaţie internă şi poate adopta o lege care încalcă obligaţiile asumate prin tratat de Marea Britanie. Parlamentul nu ar acţiona neconstituţional în adoptarea unei astfel de legislaţii „, se spune în avizul juridic.

Diplomaţii şi oficialii UE au declarat că blocul ar putea folosi acordul de retragere pentru a întreprinde acţiuni în justiţie împotriva Marii Britanii, deşi nu va exista nicio rezoluţie înainte de termenul de final de an pentru ieşirea completă a Marii Britanii din perioada de tranziţie.

Guvernul britanic declară că este dedicat tratatului şi că proiectul de lege care modifică părţi din acordul de retragere nu face decât să clarifice ambiguităţile. Principala sa prioritate, afirmă Executivul, este acordul de pace din 1998 privind Irlanda de Nord care a pus capăt deceniilor de violenţă.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian i-a spus omologului său britanic Dominic Raab că încălcarea acordului de retragere cu UE ar fi „inacceptabilă”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Liderilor europeni li s-a dat un ultimatum: să accepte încălcarea tratatului sau să se pregătească pentru un divorţ dezordonat, care ar putea semăna haosul în lanţurile de aprovizionare din Europa şi ar putea speria pieţele financiare globale.

Marea Britanie a semnat tratatul şi a părăsit oficial UE în ianuarie, după mai bine de trei ani de criză şi lupte pentru Brexit. Însă este încă membră în toate privinţele, în afară de nume, până la sfârşitul anului, când expiră un acord de tranziţie.

Lira sterlină, care tinde să scadă în momentul în care apar probleme legate de Brexit, s-a depreciat faţă de dolar şi euro. Şefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că monitorizează evoluţia Brexitului.
Diplomaţii europeni au declarat că Marea Britanie se joacă cu Brexitul, ameninţând că va distruge procesul şi provocând Bruxelles-ul să schimbe cursul. Unii se tem că Johnson consideră că ieşirea fără acord este o distragere utilă a atenţiei de la pandemia de coronavirus.

O sursă din UE a declarat că Marea Britanie nu va reuşi dacă va încerca să se folosească de ameninţarea cu încălcarea acordului de retragere pentru a obţine concesii în cadrul negocierilor comerciale.

Fără un acord comercial, relaţii comerciale în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari între UE şi Marea Britanie ar putea intra în confuzie la începutul anului 2021, agravând impactul economic al pandemiei de coronavirus.

Însă Marea Britanie apasă pe unul dintre cele mai sensibile butoane ale UE – teama că după Brexit ar putea deveni un concurent de piaţă liberă mult mai dereglementat şi cu acces pe pieţele UE prin utilizarea ajutorului de stat selectiv.

Ultima dispută se concentrează asupra normelor pentru Irlanda de Nord, care împarte o frontieră terestră cu Irlanda, membră a UE, deoarece în cadrul acordului de divorţ rămâne pe orbita UE – o restricţie pe care Marea Britanie doreşte să o elimine.

Joi, Marea Britanie a recunoscut în mod deschis că este gata să încalce legea internaţională.

„Este un principiu stabilit al dreptului internaţional că un stat este obligat să îşi îndeplinească obligaţiile din tratat cu bună-credinţă”, afirmă opinia legală a guvernului.

„Cu toate acestea, în circumstanţele dificile şi extrem de excepţionale în care ne aflăm, este important să ne amintim de principiul fundamental al suveranităţii parlamentare”, potrivit documentului.

Foştii lideri britanici Theresa May şi John Major l-au criticat pe Johnson pentru că se gândeşte să încălce intenţionat legislaţia internaţională. Major a spus că Marea Britanie îşi va pierde „reputaţia că îşi onorează promisiunile pe care le facem”.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster