Alexandru Rafila explică de ce românii cu aceste boli trebuie să evite vaccinarea cu AstraZeneca

Rafila susţine că există persoane care au boli legate de coagulare, probabil că la aceste persoane trebuie limitată administrarea acestui vaccin, dar asta nu înseamnă că vaccinul nu este bun.
Filip Stan
22 mart. 2021, 21:26
Alexandru Rafila explică de ce românii cu aceste boli trebuie să evite vaccinarea cu AstraZeneca

Alexandru Rafila consideră că administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford nu trebuie oprită în urma cazurilor de tromboze semnalate recent de Germania. El afirmă că administrarea serului poate fi „limitată” la persoanele care au tulburări de coagulare. Rafila adaugă că nu recomandă preventiv terapie anticoagulantă celor care primesc acest ser, deoarece o astfel de terapie este, la rândul ei, „riscantă”.

„În mod evident, monitorizarea efectelor adverae ale unui vaccin este esenţială, faptul că autorităţile germane nu exclud legătura între apariţia unor tromboze – e adevărat puţine, şapte cazuri (…) – arată seriozitatea sistemului de sănătate din Germania şi din Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că trebuie să opreşti vaccinarea. Studiul este importat şi, dacă există persoane care au diverse coagulopatii, adică boli legate de coagulare, probabil că la aceste persoane într-adevăr trebuie limitată administrarea acestui vaccin, dar asta nu înseamnă că vaccinul nu este bun, dimpotrivă, am văzut rezultate remarcabile în studiile făcute pe 32.000 de persoane”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Antena 3.

Alexandru Rafila: „Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinaţi pe zi”

El a adăugat că, în România, cu o singură excepţie care va fi clarificată, nu au fost constatate evenimente „care ar putea să pună probleme de siguranţă a vaccinării”.

Medicul consideră că administrarea în mod preventiv de anticoagulante nu este recomandabilă celor care se imunizează ci acest ser.

„O terapie anticoagulantă nu poţi să o administrezi fără indicaţie medicală şi o terapia anticoagulantă, administrată cui nu trebuie este şi ea, la rândul ei, riscantă, adică poate să declanşeze o hemoragie. La o persoană hipertensivă nu dai o terapie anticoagulantă pentru că poate să facă o hemoragie care să-i pună viaţa în pericol. De la caz la caz, dacă sunt pacienţi la care există o anumită coagulopatie – aşa se numesc afecţiunile legate de tulburări ale coagulării, care pot să fie într-o direcţie sau în alta, hipercoagulabiltate sau, dimpotrivă, inhibiţia coagulării – atunci se poate avea în vedere o anumită medicaţie, dar nu aş recomanda general ca oamenii să ia o astfel de terapie”, a explicat Rafila.

Rafila consideră că, dacă vaccinarea se va derula într-un ritm susţinut, România ar putea ajunge în toamnă în rândul ţărilor care vor putea avea epidemia sub control.

„În luna septembrie, dacă reuşim să creştem ritmul de vaccinare la o sută de mii de doze pe zi, sunt convins că şi România va fi în rândul ţărilor în care pandemia va fi ţinută sub control”, a afirmat medicul.

BILANŢ vaccinare 22 martie 2021. Aproape 50.000 de vaccinaţi, 230 de reacţii adverse în 24 de ore

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
Playtech.ro
Ce reguli trebuie respectate dacă vrei să îți construiești o terasă sau o anexă în curte
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Ziua în care România a fost bombardată. S-a dezlănțuit Iadul în mai multe orașe
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine este șoferul microbuzului care a plonjat în Dunăre. Era turc și avea pașaport bulgăresc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fumatul interzis definitiv. Noua legislație intră în vigoare pe 1 noiembrie 2025. Se elimină țigările
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
DOCUMENT CNSAS: Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității. Declarație despre un coleg în 1988. Explicațiile candidatului Coaliției VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă