Luând în considerare o majorare a pensiilor cu 40%, cheltuielile de la buget ar fi mai mari față de veniturile fiscale cu 1,45 puncte procentuale de PIB, potrivit calculelor Profit.ro pe baza estimărilor Comisiei Europene, date ESA.
Guvernul a decis majorarea pensiilor doar cu 14%, nu cu 40% cât prevedea legea, deoarece nu există resurse la bugetul de stat pentru a susţine această creştere. PSD a depus un amendament care modifică ordonanța Guvernului după ce Executivul a decis creșterea pensiilor de la 1 septembrie cu 14%, în loc de 40%, cum era prevăzut în Legea pensiilor. Într-un scenariu al Comisiei Europene, România ar putea să își dea bugetul peste cap chiar de anul acesta, având în vedere că pentru 2020 veniturile fiscale și contribuțiile sunt estimate la numai 0,65 puncte de PIB peste pensii și salariile bugetarilor.
O analiză BCR avertiza în august că, în primele șapte luni din 2020, cheltuielile cu salariile din sectorul public și pensiile au ajuns să reprezinte 96,3% din veniturile fiscale și contribuțiile sociale la buget în șapte luni din 2020, față de 81% la sfârşitul lui 2019. Datele sunt înainte ca pensiile să fie majorate cu 14% din septembrie.
Statul mai are și venituri nefiscale, cum ar fi cele din dividende de la companii unde este acționar, vărsăminte de la regii publice, venituri ale unor instituții ale statului, amenzi, concesiuni etc. Dar, pe lângă cheltuielile cu pensii și salarii, statul trebuie să plătească și achiziția de bunuri și servicii, precum și să facă investiții, cum ar fi cele în drumuri sau spitale.
Creșterea atât de agresivă a cheltuielilor comparativ cu veniturile reduse ale statului a adus bugetul României în cea mai gravă situație din UE. Astfel, potrivit calculelor Profit.ro, bugetul României se află în cea mai dificilă situație din UE. Concret, la fiecare 100 de lei cheltuiți, Guvernul român împrumută în acest an 22,3 lei. Spre comparaţie, Bulgaria are un necesar de finanțare de numai 6,6 leva din fiecare 100 de leva cheltuiți de stat. Media UE este la circa 15 euro împrumutați din fiecare 100 de euro cheltuieli guvernamentale, un procent de 15%, comparativ cu 22,3% în cazul României.