Explozie de bucurie la Zagreb după achitarea fostului general Gotovina

Mii de croaţi reuniţi în piaţa centrală din Zagreb au primit cu strigăte de bucurie achitarea în apel, vineri, a generalilor Ante Gotovina şi Mladen Markaci de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, relatează AFP.
Romania TV
16 nov. 2012, 11:05
Explozie de bucurie la Zagreb după achitarea fostului general Gotovina

Dragi prieteni, să îi mulţumim bunului Dumnezeu! Să mulţumim Bisericii, pentru că ea a fost singura care a rămas alături de generali„, a declarat în faţa mulţimii, suspinând, Josip Klemm, preşedinte al unei asociaţii a foştilor combatanţi croaţi.

Numeroase persoane, care au urmărit pe un ecraun uriaş şedinţa de judecare a TPI, plângeau de bucurie. Altele, cu pumnul ridicat în semn de victorie, scandau numele fostului general Gotovina, un „erou” al Războiului de Independenţă a Croaţiei, care a fost condamnat în primă instanţă, în 2011, la 24 de ani de închisoare pentru crime de război.

Generalul Markaci a fost condamnat în primă instanţă la 18 ani de închisoare.

Cei doi au fost găsiţi vinovaţi, iniţial, de crime, aplicarea unor tratamente de cruzime şi acte inumane, în special unor sârbi din această ţară.

Într-o zi friguroasă, înainte de pronunţarea verdictului, cu un aer îngrijorat, unii dintre participanţii la miting se închinau, iar alţii au fluierat în timp ce era citit actul de acuzare. Atunci când s-a auzit, potrivit traducerii în croată, anunţul Tribunalului potrivit căruia „Curtea a respins anumite părţi din verdictul” iniţial, mulţimea a aplaudat şi a strigat „Ante, Ante”.

În mulţime, unii agitau steaguri croate, în timp ce foşti combatanţi în uniformă purtau steaguri ale unor unităţi din timpul războiului. Alţii agitau fotografii cu generalul Gotovina, pe care era inscripţionat sloganul „Mândria Croaţiei”.

„Sunt atât de mulţumită! Nu am cuvinte să îmi descriu bucuria”, a exclamat Ljubiţa Basarci, în vârstă de aproximativ 50 de ani, în timp ce era pronunţată achitarea.

„Suntem mulţumiţi, atât de mulţumiţi”, a adăugat plângând Aniţa Pecar, o femeie în vârstă de 70 de ani.

Faptele reproşate au fost comise în cursul operaţiunii „Furtună”, în 1995, al cărei scop a fost recucerirea Republicii sârbe autoproclamate Krajina (sud), una dintre ultimele enclave ale rezistenţei secesioniştilor sârbi din Croaţia, susţinuţi de regimul care se afla la putere la Belgrad.

Operaţiunea „Furtuna este simbolul Războiului pentru patrie. Ea ne-a permis eliberarea ţării de agresiunea unităţilor sârbe”, a declarat un fost combatant, Zeljko, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

Proclamarea în 1991 de către Croaţia a independenţei sale faţă de Iugoslavia a fost urmată de un război între forţele de la Zagreb şi secesioniştii sârbi, susţinuţi de Belgrad. Acest conflict s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Jannik Sinner câștigă pentru prima dată US Open și devine primul campion italian la simplu masculin
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...