Vasile Blaga, judecat de Înalta Curte pentru trafic de influență după ce fusese achitat iniţial

Europarlamentarul Vasile Blaga este judecat într-un dosar de corupţie, acelaşi în care fusese iniţial achitat în octombrie 2017. Acum, dosarul va ajunge pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Filip Stan
14 sept. 2020, 08:08
Vasile Blaga, judecat de Înalta Curte pentru trafic de influență după ce fusese achitat iniţial

Vasile Blaga, în momentul de faţă europarlamentar, este judecat într-un dosar de corupţie, însă având în vedere că el a fost ales într-o funcţie de demnitate publică la data de 26 mai 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca dosarul să ajungă pe masa judecătorilor instanţei supreme.

Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti pe 19 august. Procesul va fi rejudecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce atât procurorul de şedinţă, cât şi avocaţii lui Vasile Blaga au căzut de acord că Tribunalul Bucureşti nu este competent să judece dosarul politicianului.

În motivarea deciziei definitive a instanţei putem citi: „Admite excepția de necompetență materială a tribunalului, invocata de reprezentantul Ministerului Public și de inculpat prin apărătorii alesi. Declină cauza privind pe inculpatul Vasile Blaga în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, spre competentă soluționare.”

În respectivul dosar de corupţie, Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi primit prin interpuși 700.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a Partidului Democrat Liberal (PDL). Blaga trebuia să-şi folosească influenţa pentru ca o societate comercială să obţină contracte cu două companii naţionale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a stabilit încă un termen de judecată, cazul fiind în procedura de cameră preliminară, după ce Curtea de Apel București a decis rejudecarea dosarului, potrivit justnews.ro.

Decizia de achitare a lui Vasile Blaga, anulată în luna iulie

Pe data de 23 iulie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de achitare a fostului secretar general al PDL Vasile Blaga pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Decizia fusese luată de către Tribunalul Bucureşti în octombrie 2017, mai exact de către judecătoarea Claudia Monica Cipariu.

În motivarea rejudecării procesului, Curtea de Apel Bucureşti menţiona despre sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti că „este mai mult decât lapidară, examenul propriu al judecătorului care a condus la pronunțarea soluției lăsând loc arbitrariului și subiectivismului, având în vedere că prima instanță nu a înțeles să facă o analiză a întregului probatoriu administrat”.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Mare schimbare pentru șoferi. Vor avea un nou act
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!