„Pacientul a fost scos cu succes de pe ventilaţie mecanică„, se menţionează într-un comunicat al spitalului Charite din Berlin. Navalnîi, un critic neobosit al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern din Siberia pe 20 august şi a fost transportat în Germania pentru tratament, în comă indusă, două zile mai târziu.
Teste laboratoare separate din Germania, Franţa şi Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicaţie din partea Kremlinului, care neagă orice implicare. Aleksei Navalnîi a fost trezit din coma sa indusă medical săptămâna trecută.
În acelaşi timp, în cursul unei convorbiri telefonice, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut luni clarificări omologului său rus Vladimir Putin cu privire la cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat în prezent la clinica Charite din Berlin, după ce demersuri similare au fost făcute înainte de către Germania, SUA, Uniunea Europeană şi G7. Preşedintele francez i-a cerut liderului rus ‘să facă lumină deplină fără întârziere’ asupra ‘tentativei de asasinare’ a lui Aleksei Navalnîi, tentativă pe care a calificat-o drept ‘otrăvire’, a anunţat Palatul Elysee.
„O clarificare este necesară din partea Rusiei în cadrul unei anchete credibile şi transparente„, i-a transmis lui Putin şeful statului francez, precizând că ‘Franţa împărtăşeşte, pe baza propriilor analize, concluziile mai multor parteneri europeni cu privire la faptele de otrăvire (a lui Navalnîi) cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok’. Până în prezent Franţa s-a exprimat cu privire la acest caz în cadrul G7 şi al UE la nivel de Minister de Externe.
Internat în august la terapie intensivă într-un spital dintr-un oraş din Siberia după ce i se făcuse rău în avion, Aleksei Navalnîi, considerat opozantul nr.1 al Kremlinului, a fost transferat în Germania. Medicii germani au spus că au găsit în organismul său urme de otrăvire cu agent neurotoxic de tipul Noviciok, substanţă concepută în perioada sovietică în scopuri militare.
Săptămâna trecută, criticile occidentale s-au înmulţit. UE a evocat posibile sancţiuni, iar cancelarul german Angela Merkel a făcut cunoscut faptul că Germania nu exclude îngheţarea proiectului său emblematic de gazoduct cu Rusia, Nord Stream 2, destinat să aprovizioneze Europa cu gaze ruseşti prin Marea Baltică.
Ţările G7, între care Franţa, au cerut marţi Moscovei să-i aducă ‘urgent’ în faţa justiţiei pe autorii ‘otrăvirii confirmate’ a lui Navalnîi, denunţând ca ‘inacceptabilă’ orice fel de utilizare a armelor chimice. Secretarul de stat american Mike Pompeo nu a exclus posibilitatea ca otrăvirea opozantului rus să fi fost orchestrată de ‘înalţi responsabili’ ruşi.
Kremlinul a contraatacat, indicând că ‘orice tentativă de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă’. Berlinul, la rândul său, a anunţat luni că laboratoare francez şi suedez au confirmat că opozantul rus a fost victima otrăvirii cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Acest caz a dat o lovitură dură dialogului franco-rus pe care Emmanuel Macron încerca să-l relanseze, întinzându-i mâna lui Vladimir Putin, ceea ce a provocat unele temeri în rândul aliaţilor europeni. Putin a calificat luni drept ‘neîntemeiate’ şi ‘fără fundament’ acuzaţiile formulate împotriva Rusiei în cazul Navalnîi, în cursul convorbirii telefonice avute cu Emmanuel Macron.