O învăţătoare de la Liceul „W. Shakespeare” din Timişoara a fost confirmată cu noul coronavirus, iar alte trei colege care au intrat în contact cu ea sunt în izolare la domiciliu. La acelaşi liceu, o altă învăţătoare este izolată acasă întrucât soţul ei a fost diagnosticat cu COVID-19. Acesta nu este primul caz înregistrat în şcolile din Timişoara, întrucât, înainte de începutul şcolii, la o altă unitate de învăţământ au fost confirmate cu SARS-COV-2 trei cadre didactice. În Timiş, peste 1.500 de elevi şi profesori au început şcoala online.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat pentru News.ro că a fost confirmat un caz de coronavirus în rândul cadrelor didactice din Timişoara, la o învăţătoare de la Liceul „W. Shakespeare”, acesta urmând acasă tratamentul. Alte trei colege ale acesteia, care au intrat în contact cu ea, se află în izolare la domiciliu.
„O singură învăţătoare e confirmată, restul de 4 sunt în izolare pentru că au fost contact. Doamna învăţătoare nu a fost la şcoala nici ieri (luni – n.r.), iar o altă colegă dintre cele izolate n-a fost nici ea la şcoală. Copiii stau acasă, nu are cine să stea cu ei în şcoală, însă toţi fac ore online, de acasă”, a declarat Marin Popescu.
În total, la clasele primare ale Liceului „W. Shakespeare” din Timişoara sunt 15 învăţătoare, iar toate cele care merg în continuare la şcoală au fost testate de către primărie.
„Clădirea şcolii pentru clasele 0 – IV este separată faţă de restul unităţii de învăţământ. Pentru siguranţa copiilor şi a doamnelor învăţătoare am decis azi (marţi – n.r.) dimineaţă să le testăm pe toate. Ele nu sunt într-un grad de risc, ci pur şi simplu pentru siguranţă şi prevenţie. Rezultatele ar urma să ajungă în cursul zilei de marţi”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Un alt focar de coronavirus a izbucnit la Şcoala Gimnazială nr. 19 din Timişoara, chiar înaintea deschiderii noului an şcolar, acolo unde 3 profesori au fost confirmaţi cu COVID-19. Din acest motiv, şcoala a trecut în scenariul roşu, iar elevii învaţă online.
Potrivit ISJ Timiş, aproape 1.500 de elevi şi 150 de profesori nu au mers la şcoală, în prima zi, în judeţul Timiş. Cei mai mulţi dintre ei au ales să facă acest lucru fie din cauza unor boli de care suferă, fie pentru a proteja anumiţi membri ai familiei.
Astfel, numărul total de elevi care urmează cursurile online, de acasă, exceptând Şcoala Gimnazială 19, se ridică la 1.469. Dintre ei, 36 sunt în carantină sau izolare, iar alţi 487 nu participă fizic la cursuri din motive de boală. Pe de altă parte, 623 de elevi din judeţ nu merg la şcoală pentru a-i proteja pe membrii familiei care suferă de boli cronice. De asemenea, alţi 359 elevi lipsesc fizic de la şcoală din alte motive ce nu ţin de aria medicală.
Sunt şi cadre didactice care au ales să îşi desfăşoare activitatea online. În total, 150 de profesori şi învăţători predau de acasă. 14 dintre ei pentru că sunt în carantină sau izolare, iar 101 din motive de boală. De asemenea, 35 de cadre didactice au ales să îşi facă meseria de acasă pentru a nu-şi pune în pericol membrii familiei, care suferă de boli cronice.
La Timişoara, 29 de şcoli şi grădiniţe au început anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi în clase, 96 în scenariul galben, cu o parte în clase şi alţii online sau chiar online toţi în primele două săptămâni, şi două în scenariul roşu, respectiv Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Speranţa, unde nu s-au finalizat lucrările de reabilitare a claselor, şi Şcoala Gimnazială nr. 19, acolo unde 3 cadre didactice au fost diagnosticate cu COVID-19.
Totodată, şcoala Gimnazială Zădăreni a fost închisă, marţi dimineaţa, înainte de a fi primiţi copiii la cursuri, după ce directorul unităţii a primit confirmarea că este infectat cu virusul SARS-CoV-2, o anchetă epidemiologică fiind în desfăşurare. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, Marius Gondor, a declarat, pentru AGERPRES, că directorul unităţii de învăţământ l-a sunat marţi dimineaţă să îl anunţe că luni seara a primit rezultatul testului, care a confirmat că are COVID-19.
Directorul a avut simptome de boală încă de sâmbătă, astfel că şi-a făcut un test, iar luni nu a participat la deschiderea anului şcolar, pentru a nu îşi pune în pericol colegii sau pe copii.
„Totuşi, domnul director a intrat în contact cu angajaţi ai şcolii înainte să aibă primele simptome, pentru că în cursul săptămânii trecute, până vineri inclusiv, a fost zilnic la şcoală pentru a face pregătirile pentru începerea cursurilor. Astfel, am decis să nu mai deschidem şcoala în această dimineaţă, iar cursurile se vor desfăşura online în următoarea perioadă. Am anunţat Direcţia de Sănătate Publică, care face o cercetare epidemiologică, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni pentru a confirma decizia noastră de a trece şcoala în scenariul roşu”, a declarat şeful ISJ.