Nelu Tătaru a făcut această declarație în contextul în care miercuri a fost raportat un record absolut de cazuri zilnice – 1713, iar astăzi a fost din nou un număr mare – 1679.
„Evoluţia ne va arăta şi măsurile, poate şi restrictive, care vor fi impuse. Noi sperăm să menţinem platoul de 1.500 – 1.600 de infectări şi evaluarea să o facem nu numai zilnic, săptămânal şi la cele două săptămâni. Efectul şcolii îl vom vedea la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”, a declarat ministrul, citat de News.ro.
Nelu Tătaru a mai declarat că, în acest moment, în Bucureşti sunt 30 de paturi ATI pentru copii cu COVID-19, din care patru sunt pentru nou-născuţi. „La nivel naţional sunt în jur de 67 de paturi, mai avem încă 17 paturi în evaluare, la spitalele judeţene, pentru copii”, a adăugat el.
Ministrul a menţionat că, în total, sunt 1050 de paturi de ATI complet dotate pentru pacienţii cu COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că situația pandemiei în Europa este „foarte gravă” din cauza „ratei alarmante de transmitere”. Jumătate din țările europene au raportat o creștere cu peste 10% a cazurilor noi, în ultimele două săptămâni.
„Cazurile noi săptămânale au depășit acum numărul celor raportate atunci când pandemia a atins apogeul pentru prima dată în Europa, în luna martie”, a declarat directorul regional al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă joi, potrivit CNN.
„Săptămâna trecută în Europa au fost peste 300.000 de cazuri noi.”, a mai spus Kluge. Kluge a adăugat că peste jumătate din țările europene au raportat o creștere a infecțiilor cu coronavirus de peste 10% în ultimele două săptămâni.
Directorul regional al OMS a mai spus că această creștere a numărului de cazuri ar trebui să servească drept avertisment cu privire la ceea ce urmează.
„În primăvara și la începutul verii am putut vedea impactul măsurilor stricte de izolare. Eforturile noastre, sacrificiile noastre, au dat roade. În iunie, cazurile au atins un nivel minim. Creșterea numărului de cazuri din septembrie ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Trebuie să ne trezim la realitate. Deși aceste cifre reflectă și creșterea numărului de teste, putem observa rate alarmante de transmisie în întreaga regiune”, a mai declarat Hans Kluge.
Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 este din nou în creștere în Uniunea Europeană – mai multe țări raportează creșteri ale numărului de infectări mai mari sau similare cu cele din perioada de început a pandemiei, din primăvară, conform datelor worldometers.info.
România ocupă locul 5 în ce privește numărul noi de cazuri de infectare cu Covid-19, în ziua în care țara noastră a registrat cel mai nou record, iar în privința deceselor România este pe locul 2, după Spania. La nivel mondial a fost depășit pragul de 30 de milioane de infectări de la începutul pandemiei.