Sorin Cîmpeanu a anunțat că își dorește introducerea testelor de salivă, teste non invazive și care pot fi auto-administrate, fără a fi nevoie de asistență medicală. Florin Cîțu a spus că Guvernul va aloca sumele necesare pentru achiziția acestor teste.
”Predarea online este inechitabilă. În sfârșit, vom putea organiza testarea în școli cu teste non invazive. Vom face testare în masă la revenirea în școli. Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic. Aceasta e logica pe care am prezentat-o, de aceea am dorit să facem punte pentru a uni vacanțele. Avem datoria de a fi responsabili pentru a lua decizia de a se pierde cât mai puțin.
Aceste teste non invazive pot fi auto-administrate sub supravegherea cadrului didactic. Nu e nevoie de competențe medicale. Va fi nevoie de acordul părinților, dar nu cred că cineva se va opune. Dacă nu vor fi de acord, vor ține elevul în izolare 14 zile dacă are simptome sau a fost contact direct”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a mai anunţat că a fost adoptat în şedinţa de Guvern un lucru esenţial pentru şcolile din România.
„O veste pe care o consider buna, am adoptat azi în Guvern un lucru esenţial pentru şcolile din România. Costul standard per elev ramane la acelasi nivel pentru cheltuieli salariale, 611 lei per elevi. După ce am avut in fiecare an creşteri ale costului standard per elev, in acest an avem cresteri de 16 %, 26%, 36%. Este pentru prima oara cand avem un cost standard per elev pentru cheltuieli materiale diferenţiat pentru scolile din mediul rural.
Avem pe circuitul de avizare o OUG prin care 10% din finantarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în universitati. Pentru prima oara in universităţile romanesti 100 de milioane de lei din bugetul min educatiei vor fi alocati pentru finantarea cercetării”, a declarat ministrul Educaţiei.
„Programul claselor terminale a VIII, a XII-a sa nu fie afectat. Vacantele vor ramane aceleaşi. Nu se va face punte pentru anii terminali, nu se va modifica nimic in datele pentru examenele nationale”, a mai precizat ministrul.
Sorin Cîmpeanu anunţă că examenele naţionale vor avea loc la datele stabilite, iar pentru clasele terminale structura anului şcolar nu va suferi modificări. Pentru toate celelalte clase, va exista vacanţă între 2 aprilie – 4 mai, iar anul şcolar se va încheia în 25 iunie.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpanu, a anunţat, joi, după consultări cu reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor, 10 măsuri care au fost adoptate prin consens.
Una dintre acestea vizează faptul că examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, respectiv 22-25 iunie probele scrise ale Evaluării NAţionale, 28 iunie – 1 iulie pentru Bacalaureat. MInistrul a precizat că probele de competenţe vor fi echivalate.
Cîmpeanu a precizat că pentru clasele terminale structura anului şcolar nu va suferi vreo modificare. Pentru celelalte clase, vacanţa de primăvară va fi între 2 aprilie – 4 mai.
Sorin Cîmpeanu a precizat că în perioada 12 – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice.
De asemenea, semestrul al doilea va fi prelungit cu o săptămână pentru toate clasele cu excepţia claselor terminale, urmând să fie finalizat pe 25 iunie, spre deosebire de 18 iunie când erau planificate.
“A fost o solicitare a sindicatelor, a asociaţiilor de părinţi şi elevi de a nu se intra în iulie. Nu se intră în luna iulie când temperaturile sunt mai ridicate”, a precizat ministrul Educaţiei.
El a menţionat că având în vedere tezele semestriale nu se mai susţin, că numărul notelor necesare încheierii situaţiei şcolare a fost redus, se pot comprima acele activităţi de evaluare astfel încât nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei pentru că nu se va pierde materie.
Ministerul Educaţiei s-a răzgândit. Ce se întâmplă cu examenele naţionale din 2021 şi cât vor sta elevii în vacanţă: Avem aceste 10 concluzii!
Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional şi tehnic, finalul semestrului al doilea va rămâne la datele stabilite.
“Este vorba de elevii care au un an şcolar de 37 de săptămâni, spre deosebire de 34 de săptămâni şi cărora dacă le-am prelungi şi lor cu o săptămână am merge prea aproape de luna august. Soluţia în această situaţie este renunţarea la Săptămâna Altfel şi îndrăznesc să spun că acest an şcolar este în integralitate altfel, nu numai Săptămâna Altfel”, a explicat ministrul Educaţiei.
El a mai transmis că evaluările pentru a II-a, a IV-a şi a VI-a rămân programate cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ din localităţile necarantinate.
“Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a precum şi pretestările PISA rămân programate cu prezenţă fizică în toate şcolile care funcţionează în localităţi necarantinate. Evaluarea naţională pentru elevii de clasa a doua se reprogramează din perioada 20 -23 aprilie pentru perioada 25 – 28 mai.”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
El a mai declarat că în şcolile aflate în localităţi carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a II-,a a IV-a şi a VI-a vor putea fi organizate după ieşirea din carantină, iar programul naţional de acţiuni remediale se va desfăşura în toate şcolile aflate în localităţi în care rata de infectare este mai mică de 6 la mia de locuitori.
De asemenea, calendarul pentru definitivat şi titularizare rămâne neschimbat, a menţionat Sorin Cîmpeanu. ”Propunerea a fost asumată de MEN, a plecat de la solicitarea puternic fundamentată epidemiologic. (…) Ceea ce am comunicat a fost agresat cu toţi partenerii de dialog. Va face obiectul unui ordin de ministru. Dacă am ajuns la un numitor comun, astăzi emitem ordinul de ministru”, a mai anunţat ministrul Educaţiei.
Elevii nu sunt de acord cu vacanţa de o lună de Paşte: „Lipsa predării ar însemna şi mai multe lacune”
Cîmpeanu a precizat că ”sunt pierderi majore cauzate de predarea online”.
”Trendul ascendent al ratei de infectare ar putea să ducă la suspendarea tuturor activităţilor didactice. Nu putem face abstracţie de acest element”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă poate garanta cineva că din 4 mai se va putea rvei la şcoală, Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Nu poate nimeni să garanteze acest lucru. Avem obligaţia să ne adaptăm rapid şi responsabil la evoluţie (…) Nu sunt în măsură să ghicesc viitorul”.
Ministrul Educaţiei a afirmat că ”acest an se va încheia şi examenele naţionale se vor susţine”.