Alexandru Rafila consideră că numărul mare de cazuri de infectări este cauzat de reîntoarcere multor cetăţeni din concedii.
„Această creştere nu este legată în niciun fel de inceputul anului scolar. Probabil că este vorba de reîntoarcerea multor concetăţenii din concedii. În momentul în care 80% din paturile de la Terapie Intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar”, a spus Alexandru Rafila la un post de radio, potrivit Realitatea.net.
În ceea ce priveşte începerea anului şcolar, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătăţii spune că va exista o creştere a numărului de cazuri abia după 10-15 zile.
„Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile.
Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a explicat profesorul Rafila.
”Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să gestioneze o dublă epidemie – de gripă şi de COVID 19. E necesar să menţinem o atitudine corectă şi necesară. Să nu uităm că purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor, distanţarea ne pot feri şi de virusul gripal şi de alte viroze”, a declarat şeful statului.
Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că nu crede că trebuie impuse noi restricţii şi că, dacă vrem să reluăm o viaţă normală, atunci va trebui să suportăm “mici chestii”, cum sunt masca, dezinfectarea şi spălarea mâinilor mai des. El a precizat, legat de purtarea măştii, că omul nu s-a născut cu cravata la gât sau încălţat şi cu toate acestea s-a obişnuit cu aceste lucruri. „Eu cred că până se va descoperi un vaccin şi un tratament singura reacţie normală a oamenilor este să înveţe cum să se protejeze de virus. Cu cât mai mulţi oameni sunt corecţi şi se protejează de virus cu atât viaţa va fi mai normală şi cu atât economia va fi mai puţin afectată. Nu cred că noi restricţii trebuie impuse, dimpotrivă, trebuie o permanentă acţiune de dialog, de informare, de educare astfel încât oamenii să înţeleagă că ei sunt cei care trebuie să se protejeze şi mai ales să îi protejeze şi pe cei din jur”, a afirmat premierul.
El a transmis că, pentru a avea o viaţă normală, oamenii trebuie să se obişnuiască să poarte mască, se dezinfecteze şi să se spele mai des pe mâini.
„M-aş bucura să se găsească cât mai curând un vaccin, dar până se va găsi un vaccin aplicabil, dacă vrem să reluăm o viaţă normală va trebui să suportăm mici chestii, cum e masca sau alte lucruri, să ne dezinfectăm, să ne spălăm pe mâini mai des, să renunţăm la gesturile de prietenie şi de afecţiune pe care le facem faţă de cei apropiaţi, lucruri relativ simple. Spuneam şi cu masca, omul nu s-a născut cu cravata la gât, de exemplu, cu toate astea ne-am obişnuit cu cravata la gât, omul nu s-a născut încălţat. Mă uit uneori şi acum pe gazon la pantofi cu cui şi cu toate astea omul s-a obişnuit cu astfel de lucruri şi cred că adaptabilitatea noastră este cea care trebuie să genereze resortul de evoluţie şi de mişcare într-o direcţie care mi se pare firească şi normală”, a declarat Orban.