Începând din 1970, Rusia a trimis mai multe sonde pe Venus și acum planifică o nouă misiune pentru a continua explorarea planetei.
Noua misiune este încă în stadiul de planificare și este probabil să fie condusă cu NASA, relatează Sciencetimes. Cu toate acestea, Dmitry Rogozin, șeful lui Roscosmos (Agenția Spațială Rusă), a spus că planifică, de asemenea, o misiune separată pe Venus, care probabil se va desfășura fără niciun ajutor din partea vreunei țări.
„Credem că Venus este o planetă rusă, deci nu ar trebui să rămânem în urmă”, a spus Rogozin. Explorarea lui Venus face parte din misiunile spațiale ale rușilor pentru 2021-2030. Declarațiile vin după ce oamenii de știință au anunțat că au detectat în norii acizi ai planetei Venus un gaz numit fosfină și au susținut ipoteza că organismele vii plutesc în norii planetei Venus.
Fosfina este o moleculă formată dintr-un atom de fosfor și trei atomi de hidrogen. Pe Pământ, fosfina este asociată cu viața, cu microbii care trăiesc în intestinele animalelor, cum ar fi pinguinii, sau în medii sărace în oxigen, cum ar fi mlaștinile. Este un gaz inflamabil, murdar, toxic, produs de bacterii care nu necesită oxigen, relatează DIGI24.
În prezent, pregătesc proiectul Venera-D în cooperare cu NASA, dar au în calcul și propria misiune.
Roscosmos a anunțat că va studia solul și atmosfera planetei, precum și „procesele evolutive de pe Venus, care ar fi suferit o catastrofă climatică asociată cu efectul de seră”.
Citeşte şi: VIDEO Cum arată o călătorie în spaţiu. Space X a ataşat o cameră de racheta Falcon 9