Partidul comunist chinez s-a apărat în ceea ce privește sistemul de lagăre destinate populației de uiguri și altor minorități etnice din Xinjiang. Puterea chineză le-a numit „centre de formare profesională”, spunând: „Prin politicile proactive de muncă, centrul din Xinjiang a îmbunătățit continuu viața materială și culturală a oamenilor și și-a garantat și dezvoltat drepturile omului în toate domeniile.”
Potrivit cifrelor, 1,29 milioane de lucrători, inclusiv 415.400 din sudul regiunii Xinjiang, au trecut prin „formare profesională” între 2014 și 2019.
China s-a confruntat cu acuzații permanente, susținute de dovezi crescânde, de concentrare în masă a minorităților din regiunea Xinjiang pentru reeducare, în special uiguri, supuși la restricții privind credințele religioase și culturale și forțând femeile să fie sterilizate. Experții spun că practicile se ridică la genocid cultural.
Acuzațiile sunt negate în mod continuu de Beijing. Oficialii chinezi susțin că politicile lor sunt de combatere a terorismului și de atenuare a sărăciei. Cu toate acestea, jurnaliștilor și grupurilor pentru drepturile omului le este strict interzis să intre în respectivele centre.
Există o presiune internațională crescândă asupra Chinei pentru a pune capăt practicilor sale împotriva musulmanilor minoritari din regiune. Acestea includ sancțiuni și interdicții aplicate de Statele Unite asupra importurilor din Xinjiang, potrivit TheGuardian.