Mihai Craiu spune că un copil poate purta o mască de protecţie fără probleme, timp de o oră, iar apoi este recomandă o pauză de câteva minute în aer liber, cu respectarea distanțării. De asemenea, mdicul a explicat că, pentru a-i proteja pe elevi şi profesori de Covid, trebuie luate, concomitent, cinci măsuri.
În primul rând, copiii cu simptome nu trebuie să vină sub nicio formă la școală. Elevii și profesorii trebuie să poarte mască, trebuie să evite să își atingă zona ochilor și să păstreze distanța. La fel de importantă este aerisirea claselor, pentru a împiedica acumularea de aerosoli cu încărcătură virală.
„Dar în România ne trage curentul, mă tem că o să stăm cu geamurile închise”, a spus medicul, care îi asigură pe oameni că nu îi va trage curentul, potrivit digi24.
Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, că 12.945 unităţi de învăţământ sunt în Scenariul 1, 4.406 în Scenariul 2 şi 305 în Scenariul 3. Vineri erau cu şapte şcoli mai mult în scenariul care prevede cursuri exclusiv online.
În conformitate cu datele transmise de inspectoratele şcolare judeţene (inclusiv al municipiului Bucureşti), până luni, la ora 12.00, se înregistra următoarea situaţie:
– 12.945 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară
– 4.406 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
– 305 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.
Consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ adoptă propunerile de scenarii şi, implicit, schimbarea acestora, în funcţie de analiza situaţiei epidemiologice efectuate de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, de infrastructura şi de resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.