EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Duminică la ora 21:00 fix afli la România TV şi pe RomaniaTV.net cine a câştigat şi cine a pierdut la alegerile locale 2020. Și de aceasta data rezultatele corecte ale votului vor fi in exclusivitate, la România TV.
Românii care vor participa la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, vor fi nevoiţi să respecte o serie de măsuri suplimentare, în contextul limitării răspândirii coronavirusul.
„Accesul va fi pe la operatorul de la calculator. Cetățeanul se va prezenta la președinteșe secției de votare și înmânarea documentelor de votare. La părăsirea din secția de votare i se va da înapoi actul de identitate. Cetățenii trebuie să respecte niște reguli suplimentare, astfel încât să organizăm în siguranță alegerile. Încă din această seară avem clipul de promovare împreună cu MAI și MS a regulilor pe care cetățenii să le respecte”, a declarat Florin Mitulețu, președintele AEP, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat într-o conferinţă de presă comună la care au participat şi ministrul de Interne şi şeful AEP şi în care au fost anunţate măsuri în perspectiva alegerilor locale, că dacă alegătorul are temperatură peste 37,3, este prioritar şi va merge către o urnă şi cabină de vot dedicată, care va fi utilizată doar pentru astfel de cazuri şi care se va dezinfecta după fiecare participant. Urna mobilă va fi trimisă mai întâi la votanţii non-COVID.
ONG-ul Expert Forum a lansat o platformă online care conține toți candidații la alegerile locale din 2020, conform datelor publicate de către Biroul Electoral Central, informează G4Media.
Iată cele mai importante statistici la nivel național, potrivit datelor agregate de Expert Forum:
Numărul total de candidaturi (256.042) este ușor mai scăzut decât în 2016, când s-au înregistrat 267.239 candidaturi
În 75 de localități există un singur candidat la primărie, în 400 câte doi candidați, în 717 câte trei candidați, iar în 718 câte patru candidați
Cele mai multe candidaturi, la toate nivelurile, s-au înregistrat în județele IAŞI – 9373, SUCEAVA – 9190, TIMIŞ – 9009 , ARGEȘ – 8578, DOLJ – 8531.
În total s-au înregistrat 1396 de candidați independenți, respectiv 1713 candidaturi din partea unor candidați independenți. S-au înregistrat mai puține candidaturi din partea independenților față de 2016, când au fost 2280.
Cele mai multe candidaturi din partea unor candidați independenți se regăsesc în județele BRAŞOV – 83, CONSTANŢA – 66, MUREŞ – 66, SUCEAVA – 65, HARGHITA – 63, BIHOR – 62, COVASNA – 62, ARGEŞ – 61.
Cei mai mulți candidați independenți s-au orientat înspre consiliile locale (1103 de candidaturi) și primării (584 de candidaturi). Doar un candidat independent și-a depus candidatura la Consiliul general, iar 4 la primării de sector. Cei mai mulți candidați independenți sunt la Lumina (Constanța).
În București sunt 17 candidați independenți, la diverse niveluri.
În afara Bucureștiului cei mai mulți candidați pentru funcția de primar sunt la Constanța (17), Timișoara (15), Suceava, Cluj Napoca și Iași (14), respectiv Târgu Mureș, Deva, Brașov, Botoșani și Pitești (13).
Cele mai frecvente nume de candidați sunt: Ioan Pop (77), Gheorghe Popa (74), Vasile Pop (68), Constantin Popa (59), Ioan Popa (57), Ion Radu (54), Gheorghe Popescu (52), Constantin Popescu, Gheorghe Pop și Ion Popa (50). Unii dintre acești candidați și-au depus candidatura pentru mai multe funcții, astfel că numele se regăsește de mai multe ori în baza de date.
Candidatul susţinut de principalele partide de dreapta pentru Primăria Generală a Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat, sâmbătă, rezultatele unui sondaj de opinie care arată că 33% din intenţia de vot a electoratului din Bucureşti se îndreptă către el, Gabriela Firea situându-se cu 2,5 procente în urma sa. Rezultatele cercetării sociologice prezentate de Dan mai arată că peste 18% dintre alegătorii din Capitală nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, iar fostul preşedinte Traian Băsescu capitalizează 9% din intenţia de vot.
Cercetarea sociologică are o marjă de eroare de 3,4% şi a fost realizată de Novel Research.
Conform rezultatelor prezentate de candidatul susţinut de PNL şi USR-PLUS, în ceea ce priveşte intenţia de vot pentru Primăria Generală a Capitalei Nicuşor Dan are 33%, Gabriela Firea – 30,5%, iar Traian Băsescu se bucură de intenţia de vot din partea a 9% dintre bucureşteni.
Totodată, 18,5% dintre alegătorii chestionaţi sunt indecişi, în timp ce 9% intenţionează să voteze cu alţi candidaţi.