„Aceste este adevărul despre Podul Ciurel, un proiect despre care se spune în mod nedrept că nu duce și nu va duce nicăieri, o investiție care nu ar fi necesară. Vă voi demonstra că este necesară și utilă bucureștenilor.
Acest proiect a fost gândit acum 14 ani, în trei etape. Noi am finalizat prima dintre ele, Nodul Virtuții. Am fi putut finaliza acest obiectiv mult mai rapid însă, timp de zece ani, a fost blocat în tribunale de către un domn care are casa în proximitatea podului Ciurel, o casă care există și în prezent și nu a fost afectată absolut deloc, cofondator al Uniunii Salvați Bucureștiul, prieten foarte bun cu domnul Nicușor Dan. Împreună au făcut mai multe contestații în instanță, atacând atât autorizația de construire, cât și PUZ-ul de sector”, a spus Gabriela Firea într-un video postat pe pagina de Facebook.
Primarul Capitalei a mai precizat faptul că prima etapă, Nodul Virtuții, este deja finalizată și cuprinde podul hobanat, cele trei pasaje supraterne și noua bretele de circulație, iar efectele privind fluidizarea traficului în zona de vest a Capitalei sunt vizibile.
„În cel mai scurt timp, vom demara lucrările pentru etapa a doua a proiectului, aprobat încă din luna mai, un drum expres până la Centură, cu două benzi pe sens. Pentru acesta, avem deja culoarul de expropriere aprobat, am semnat contractul cu asocierea de constructori Max Boegl – Astaldi – Euroconstruct, iar banii sunt consemnați, aproximativ 50 de milioane de lei pentru exproprierile din zona, în jur de 20 de imobile”, a mai precizat Gabriela Firea.
Consilierul pe probleme de infrastructură, Marius Coaje, a explicat, la rândul său, în acelaşi video că urmează o nouă etapă după joncțiunea cu Centura Capitalei.
„După finalizarea etapei a doua, atunci când drumul expres va ajunge la Centura Capitalei, vor fi demarate lucrările pentru construirea unui drum de legătură intre Centura Capitalei și autostrada A1”.
Reamintim că Pasajul Ciurel din București a fost inaugurat pe 19 septembrie, după 13 ani de așteptare. Cu o lungime de aproximativ 1 kilometru, construcţia conţine 3 poduri, trece peste Dâmbovița şi face legătura între două zone extrem de aglomerate, Militari-Crângași şi centru.
Primarul general Gabriela Firea a reproşat întârzierile apărute la acest proiect proprietarului unei case din zonă, membru al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, care a atacat în instanţă autorizaţia de construire. Firea a spus că proiectul, demarat în urmă cu aproape 14 ani, ar fi trebuit să fie gata demult, dar că a fost blocat în instanţă aproape 10 ani.
Ea a mai menţionat că în momentul în care a preluat fotoliul de primar general, proiectul era realizat doar în proporţie de 10%.