„Eu nu mă aştept la un nou lockdown, mă aştept ca toată lumea să respecte nişte reguli şi nişte precauţii. Atât timp cât nu respectăm, putem avea tot felul de scenarii. În condiţiile în care ne aflăm cu o lună deosebit de dificilă prin reluarea multor activităţi, noi nu cerem decât respectarea acelor norme de aplicare a acelor reluări de activitate”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că nerespectând regulile, va creşte numărul de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.
„Respectând aceste norme, avem o menţinere în platou, în jurul a 1.500 de cazuri pe zi, urmând ca în a doua jumătate a lunii octombrie, după ce trecem această lună de foc, să putem să ne gândim şi la o pantă descendentă. Dacă nu respectăm acele lucruri, putem vedea o creştere până spre 2.000 de cazuri pe zi şi atunci vom vedea cum trepidează şi unităţile de primiri urgenţă şi terapie intensivă, precum şi secţii de boli infecţioase”, a mai spus ministrul.
Autorităţile de la Bucureşti iau în calcul posibilitatea de a solicita un test negativ de COVID-19 persoanelor care vin în România din zone în care incidenţa cazurilor de coronavirus este peste nivelul ţării noastre. Testele negative le-ar permite acestor persoane să scape de carantină.
Întrebat dacă România ia în calcul să introducă testarea obligatorie a celor care intră în România, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat „avem în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, urmând să propunem CNSU și Guvernului o astfel de decizie”.
Întrebat dacă se va solicita un test la intrarea în ţară sau se vor putea face teste după ajungerea în România, Tătaru a explicat: „Discutăm şi cea de-a doua variantă. Avem în discuţie să cerem un test nu mai vechi de 72 de ore, dar avem şi varianta în care se pot testa ajungând aici, rămânând în carantină până află rezultatul”.
Întrebat cineva va suporta costurile testărilor, Nelu Tătaru a precizat că „acel care se întoarce în țară”.
Ministrul a precizat că este vorba despre persoanele care vin din ţările de pe „lista galbenă” şi care au un indice de îmbolnăvire mai mare decât al României.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a mers miercuri la Institutul Clinic Fundeni, la primul centru modular pentru copiii cu boli grave.