„Inainte de a-i obliga pe profesori sa predea online, trebuie sa le asiguri conditiile, sa aiba ce le trebuie sa predea online. Exista o lege din iulie potrivit careia profesorii, la cerere, ar fi trebuit sa primeasca laptop-uri, dar legea nu este in practica. Au profeosrii cu ce sa predea online? De asemenea, 800.000 de elevi nu au aparatura necesara sa se conecteze. Cui sa predea acesti profesori? Deci o alta conditie nu este indeplinita”, a declarat liderul FSLI la Antenba 3.
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Galaţi, că profesorii trebuie să înveţe să predea online. Declaraţia vine în contextul pandemiei de coronavirus şi a faptului că peste 300 de şcoli din România sunt în scenariul roşu în care toate cursurile se ţin pe internet.
„Trebuie să înveţe să predea online. Noi am făcut toată vara cursuri prin Casa Corpului Didactic prin organizaţiile de profil, care sunt acreditate să efectueze astfel training-uri pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale ale cadrelor didactice şi profesorii trebuie să se obişnuiască cu acest mod de predare. Până când se va termina pandemia, când se va descoperi vaccin, este clar că învăţământul se va desfăşura în una din cele trei situaţii: cu copiii în clasă, o parte acasă, o parte în clasă şi în sistem online, când o şcoală se află în scenariul roşu. Profesorii sunt obligaţi să predea materia online. Asta este obligaţia cadrului didactic de a transmite cunoştinţele copiilor fie în clasă, fie online”, a spus Ludovic Orban, la Galaţi.
Întrebat dacă profesorii ar putea fi sancţionaţi pecuniar în cazul în care nu-şi îndeplinesc îndatoririle de serviciu, Orban a răspuns: „Până la sancţiuni, ei trebuie să se adapteze, trebuie să-şi sporească competenţele digitale, să înveţe să transmită cunoştinţele şi online. Dreptul la educaţie al copiilor este un drept fundamental, iar cadrele didactice trebuie să se adapteze să transmită cunoştinţele prin mijloacele online, în situaţiile în care trebuie să facă acest lucru”.