Miniștrii și-au acuzat și propriii colegi de partid liberali de faptul că le critică măsurile luate, dar și că nu există solidaritate între PNL și guvern vizavi de măsurile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
Unul dintre primii care a vorbit în cadrul BEX a fost ministrul de Interne, Lucian Bode. El s-a plâns că ministrul USR PLUS al Economiei, Claudiu Năsui, nu dorește să semneze, în calitate de co-inițiator, proiectul de lege de sancționare prin suspendarea activității agenților economici care încalcă în mod repetat restricțiile. El a spus, în acest context, că își va asuma de unul singur actul normativ.
Referitor la greva de la metrou, Bode a spus că ”în această criză nimeni nu a fost lăsat singur și că, încă din noaptea de joi spre vineri, a avut discuții cu premierul și cu ministrul Transporturilor despre ceea ce se intenționează.
”Intervenția posibilă a jandarmeriei se făcea doar la ordinul prefectului”, a mai spus Bode.
Un alt ministru care s-a plâns de relația cu USR PLUS a fost Raluca Turcan, titulara de la Muncă. Ea a spus că proiectul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariului se află pe circuitul de avizare, precizând că ministerele PNL au dat avizele, dar cele conduse de USR PLUS întârzie.
Turcan a mai precizat că sunt întârzieri și în ceea ce privește proiectul noii legi a salarizării, unde ministerele trebuie să vină cu propriile măsuri de politică salarială, cu încadrarea în principiile agreate: plafonarea sporurilor și acordarea lor în sumă fixă, reașezarea salariilor mici pe grilă, introducere a altor salarii în grilă.
De asemenea, Raluca Turcan a mai cerut în BEX să devină operațional grupul de lucru politic la nivelul coaliției pentru modificarea legilor pensiilor speciale, cu excepția celor din domeniul militar, pentru că ministerul pe care îl conduce a elaborat deja câteva variante de lucru.
”Ne-am asumat ceva în coaliție și suntem blocați”, a spus Turcan, potrivit surselor G4Media.ro.
”Suntem într-o coaliție în care proiectele, dacă nu sunt susținute de partenerii de coaliție, trebuie discutat în coaliție”, a intervenit președintele PNL, Ludovic Orban.
Raluca Turcan a mai spus în ședința BEX că într-un context ca cel actual, cu măsuri impuse de pandemie, solidaritatea de partid ar trebui să fie mai mare.
”Să ne trezim cu critici din partea celor din partid”, a subliniat ea.
La ședința BEX a fost prezent și secretarul de stat Raed Arafat, invitat de premierul Florin Cîțu, care a spus că a făcut acest gest ca să fie sigur că ”toată lumea vorbește aceeași limbă”.
În prezentarea făcută liderilor PNL, Arafat a explicat că, din datele disponibile, duminică față de sâmbătă, sunt 34 de județe, plus Capitala, care au înregistrat creșteri ale cazurilor de infectare cu coronavirus.
”Suntem pe un semi-platou, dar nu suntem pe scădere. Singurul județ pe scădere este Timișul. Cele mai grave probleme sunt în București și Ilfov”, a spus Arafat, potrivit sursei citate.
El a mai spus că situația locurilor de la Terapie intensivă este mult mai gravă decât în valul doi, în prezent fiind mulți bolnavi în stare gravă care stau în unitățile de primiri urgențe (UPU) deoarece nu mai au loc la ATI. Arafat a precizat că în acest moment sunt disponibile în jur de 1.480 – 1.490 de paturi la ATI.
”Soluția în cazul în care se agravează mai mult, este aceea de a amâna intervențiile care nu sunt urgente”, a subliniat Raed Arafat.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că adevărata soluție pentru pandemie este vaccinarea și că el este optimist când vede graficul de intrare în țară a dozelor de vaccin.
”De acum încolo trebuie să ne gândim cum revenim treptat, treptat la normalitate. Cred că aceasta trebuie să fie comunicarea, că sunt măsuri temporare, de 30 de zile. Că măsurile au fost necesare, nu le-am dorit, dar sunt temporare. Vaccinarea va elimina treptat măsurile de restricție”, le-a spus Orban liberalilor prezenți la ședința BEX.
Premierul Cîțu a precizat că specialiștii au propus carantinarea Capitalei, dar s-a ajuns la soluția din prezent în urma unei ”decizii politice”.
”Ce știm acum este că atunci când crește mobilitatea crește și rata de răspândire. Ce trebuie să facem este să dăm timp campaniei de vaccinare”, a subliniat Florin Cîțu în ședința BEX.
La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a spus liberalilor că școlile nu se închid, ci este vorba doar de o vacanță.
”Vom avea șansa unor zile de școală cu prezență fizică, tocmai pentru că se face această punte. Pentru grădinițe, ele vor putea să organizeze activități educaționale, pe perioada vacanței, cu avizul DSP, posibilitate creată prin ordinul ministrului Educației. Pe perioada vacanței se vor putea face ore remediale. Nu am semnat încă ordinul de ministru, dar va fi semnat imediat ce vom ieși din această ședință”, a spus Cîmpeanu, potrivit aceleiaşi surse.
Ministrul Educației a precizat că vaccinarea în învățământ merge foarte bine, aproape 50% din personal fiind în acest moment imunizat.