1. Bazele trebuie să fie împrejmuite.
2. Fiecare punct de acces trebuie să fie păzit.
3. Trebuie să se facă triajul observațional al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportivă: în cazul în care o persoană manifestă simptomele de COVID-19, nu i se va permite accesul în baza sportivă și i se va recomanda să contacteze medicul de familie. În cazul înregistrării unei temperaturi peste 37,3°C, se repetă termometrizarea după 5 minute de repaus. Dacă temperatura ridicată se menține, persoana în cauză va fi izolată de restul grupului și i se va recomanda să contacteze autoritățile sanitare.
4. La accesul în bază, persoanele trebuie să fie înregistrate într-un tabel nominal, pentru a facilita ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-CoV-2.
5. Accesul este permis numai în funcție de capacitatea bazei, pentru a evita aglomerația: numărul maxim de utilizatori se va calcula în funcție de suprafața totală a spațiilor dedicate pregătirii fizice și sportive, astfel încât fiecărei persoane să îi revină un spațiu de cel puțin 7 mp.
6. Accesul trebuie să se facă pe bază de programări prealabile, calculate în așa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spațiului.
7. Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis. Prin excepție, minorii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă, care să îi conducă la spațiul de antrenament.
8. Accesul la vestiare se face cu respectarea distanței de siguranță.
9. În grupurile sanitare se vor asigura produse de igienizare a mâinilor (apă, săpun) și dezinfectant pentru mâini avizat/autorizat.
10. Este permisă funcționarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare și a cafelei, iar administratorul bazei sportive are obligația de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat, cu produse biocide avizate/autorizate.
11. Consumul alimentelor se face doar în spații deschise, cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în unitățile de alimentație publică, stabilite de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
12. Elementele folosite de mai multe persoane (de exemplu, mânerele ușilor, balustradele, recepția, podelele etc.) trebuie să fie dezinfectate periodic cu produse biocide avizate/autorizate în acest scop.
13. Pentru spațiile de antrenament trebuie să existe substanțe dezinfectante pentru dezinfectarea mâinilor, materialelor și a echipamentului sportiv.
14. Vestiarele trebuie să fie prevăzute cu materiale de curățenie și igienizare a mâinilor (apă, săpun, produse biocide avizate/autorizate) și vor fi curățate și dezinfectate înainte și după fiecare utilizare.
15. Fiecare bază trebuie să aibă asigurată cel puțin o cameră suplimentară (spațiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spații definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului/al lucrului simptomatologie COVID-19. Utilitatea acesteia este aceea de a izola aceste persoane care prezintă simptome până la un consult de specialitate/evacuare.
16. Dacă o bază sportivă nu poate îndeplini cumulativ condițiile de mai sus, aceasta rămâne închisă.
Este permisă practicarea tuturor sporturilor individuale în aer liber, cu asigurarea măsurilor de protecție sanitară a sportivilor, în grupuri de maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună.
De asemenea, este permisă pentru practicanții tuturor sporturilor pregătirea fizică generală în aer liber în regim individual, în grupuri de maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc.).
Ordinul a fost publicat în MO Partea I, Nr. 872 /24.IX.2020 și poate fi consultat aici: ORDIN MTS-MS