Cum strâng bani în timpul crizei COVID ţările din grupul de la Vişegrad. Taxează păcănelele, ţigările, alcoolul şi giganţii de internet

Guvernele statelor din grupul de la Vişegrad au anunţat noi impozite, înainte de pandemie, pe păcănele, mâncare nesănătoasă şi vicii sau pe afacerile giganţilor de internet, în aşa fel încât să nu fie nevoie să crească taxele impuse populaţiei pentru a acoperi costurile provocate de criză. Mai mult, Guvernul din Cehia vrea să reducă impozitul pe venit, în vreme ce Ungaria şi-a făcut un obicei din a taxa băncile, retailerii şi, în general, companiile străine, scrie Ziarul Financiar.
Romania TV
25 sept. 2020, 05:30
Cum strâng bani în timpul crizei COVID ţările din grupul de la Vişegrad. Taxează păcănelele, ţigările, alcoolul şi giganţii de internet

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a forţat Guvernele din toată lumea să crească cheltuielile pentru a proteja locurile de muncă şi veniturile contribuabililor, în aşa fel încât să creeze o bază solidă pentru relansarea economiei. În aceste condiţii, cheltuielile suplimentare vor trebui acoperite fie prin datorii, fie prin taxe. Până şi Germania îşi va lăsa datoria să crească, în contextul în care Uniunea Europeană a lăsat liber la îndatorare.

La sfârşitul lunii august, guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Jiri Rusnok, a criticat conducerea politică a ţării, spunând că planul de a reduce impozitul pe venit va creşte presiunile asupra bugetului afectat de efectele pandemiei de COVID-19, arată o analiză Bloomberg, citată de Ziarul Financiar.

Cehia, cea mai matură economie din fostul bloc comunist, va înregistra un deficit record în 2020. Reacţia guvernatorului Băncii Centrale a Cehiei vine în contextul în care şeful Executivului de la Praga a anunţat reducerea impozitului pe profit pentru a stimula revenirea economiei. Printre măsurile anunţate de Guvernul ceh se numără subvenţionarea parţială a salariilor angajaţilor trecuţi pe program redus de lucru, bonusuri pentru personalul medical şi subvenţionarea chiriilor comerciale.

Jiri Rusnok a avertizat că reducerea impozitelor nu va stimula consumul, pe motiv că oamenii vor pune deoparte venitul suplimentar. Guvernul de la Praga a scăzut impozitul pe veniturile mici şi mijlocii de la 20% la 15%. Persoanele cu venituri de peste 139.000 de coroane (5.323 euro) pe lună plătesc o taxă de 23%. Reforma fiscală vizează 4,5 milioane de angajaţi. A fost aprobată şi o propunere de a creşte pensiile cu 5.000 de coroane (191 euro) din luna decembrie. Mai mult, Executivul ceh a propus ca angajaţii să poată alege între a primi bonuri de masă şi bani cash. Pe fondul scăderii impozitului pe venit, cresc taxele în alte domenii.

Ce taxe pune Cehia în timpul crizei COVID-19

În iunie, Guvernul ceh a convenit să introducă o taxă digitală de 5% pe veniturile obţinute local de giganţii de internet internaţionali, precum Amazon şi Google. Cota este redusă faţă de planul iniţial, gândit în 2019, care prevedea o taxă de 7%. Impozitul digital este criticat dur de guvernul SUA. De asemenea, cresc treptat şi accizele pe ţigări şi alcool şi sunt majorate taxele pe anumite jocuri de noroc.

Polonia taxează alcoolul, băuturile cu mult zahăr şi energizantele

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat la sfârşitul lunii august, o lege prin care este majorat de anul viitor costul băuturilor cu conţinut ridicat de zahăr şi alcoolice.

Din estimările economiştilor, măsura ar aduce 684 de milioane de euro la buget. Legea a fost propusă de Guvern anul trecut pentru „a promova alegerile sănătoase ale consumatorului”.

Noua „suprataxă”, aşa cum a fost numită de Executivul polonez, va adăuga un cost fix, de 0,50 de zloţi (0,11 euro) la costul unui litru de băutură care conţine zahăr sau îndulcitori.

Va exista, în plus, un cost suplimentar de 0,05 zloţi pe litru pentru fiecare gram de zahăr peste 5g/100ml. De asemenea, băuturile alcoolice vândute în sticle mai mici de 300 mililitri vor primi o „suprataxă“ de 25 de zloţi pe litru de conţinut de alcool. Sunt vizate sticlele mici deoarece în special acestea sunt considerate ca fiind periculoase pentru sănătatea tineretului. Vor fi suprataxate şi băuturile energizante.

Guvernul a explicat că veniturile astfel obţinute nu vor intra la bugetul de stat, ci vor merge în sistemul de sănătate publică. Din ianuarie va intra în vigoare şi o taxă progresivă specială pentru sectorul de retail, care vizează comercianţii cu venituri lunare de peste 4 milioane euro. Taxa are 2 niveluri „ 0,8% şi 1,4%, în funcţie de mărimea veniturilor, şi nu va afecta vânzările online.

Legea pentru acest impozit a intrat în vigoare în 2016, dar aplicarea ei a fost amânată din cauza unui conflict al guvernului cu Comisia Europeană. Guvernul a asigurat în august că nu are planuri de a introduce alte taxe în afară de cea din retail.

Ungaria suprataxează băncile în timpul pandemiei

Ungaria şi-a făcut un obicei şi din a suprataxa băncile şi retailerii atunci când vreo criză loveşte bugetul. În aprilie, Guvernul de la Budapesta a anunţat un fond de 1,8 miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei, acesta fiind finanţat printr-o taxă special impusă băncilor şi retailerilor multinaţionali. Ungaria a mai recurs la această strategie îndelung criticată în 2010, când criza datoriilor suverane devasta Europa.

Florin Cîţu: agenţiile de rating ne vor retrograda. Vor fi români care-și vor pierde casele

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
S-a zguduit România! Mișcare seismică importantă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis la tranzacții cu numerar. Se deschide obligatoriu cont la bancă. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Simboluri și lucruri neștiute despre Săptămâna Patimilor. Orice creștin trebuie să țină cont de ele
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Primă la aniversarea căsătoriei: până la 3.000 de lei! Vezi cum poți beneficia