EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Cifre incredibile, SURPRIZĂ URIAŞĂ. UPDATE ora 19:00

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, fiind incluşi şi cei 21.165.de tineri care împlineau 18 ani în intervalul 26.08.2020-27.09.2020, deci inclusiv în ziua votului.
Romania TV
27 sept. 2020, 07:06
EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Cifre incredibile, SURPRIZĂ URIAŞĂ. UPDATE ora 19:00

EXIT-POLL SOCIOPOL, alegeri locale 2020 Bucureşti. La ora 21, conform exit-poll-ului realizat de Sociopol, Nicuşor Dan, candidatul PNL-USR-PLUS a obţinut 45%, Gabriela Firea, candidatul PSD, a obţinut 44%, iar Traian Băsescu, candidatul PMP, are 7% la sută din voturi.

CONSILIUL GENERAL

PSD 34

USR PLUS 31

PNL 21

PMP 6

restul 8

La Sectoare situaţia stă astfel:

Primăria Sectorului 1:

  • Dan Tudorache – (PSD) 43%
  • Clotilde Armand (susţinută de PNL-USR-PLUS) – 40%

Primăria Sectorului 2:

  • Radu Mihaiu (USR) -36%
  • Dan Cristian Popescu (PSD) – 34%.

Primăria Sectorului 3: 

  • Robert Negoiţă (Alianţa Pro Bucureşti 2020) -48% 
  • Adrian Moraru (PNL) – 28%

Primăria Sectorului 4:

  • Daniel Băluţă (PSD) -54%
  • Simona Spătaru (PLUS) 34%

Primăria Sectorului 5:

  • Daniel Florea (PSD) – 25%
  • Cristian Băcanu (PNL) – 25%

Primăria Sectorului 6:

  • Cristian Ciucu (PNL) – 43%
  • Gabriel Mutu (PSD) – 40%
Exit poll alegeri locale 2020 CURS-Avangarde.

Nicuşor Dan – 47,2%

Gabriela Firea – 39%

Traian Băsescu – 8,6%

Votul pentru Primăria Sectorului 1:

Clotilde Armand (USR) – 47%
Dan Tudorache (PSD) – 37,7%
Ioana Constantin (PMP) – 7,5%

Votul pentru Primăria Sectorului 2:

Radu Mihaiu (USR) – 42%
Dan Cristian Popescu (PSD) – 31%
Neculai Onţanu (PPU-sl) –  12,9%

Votul pentru Primăria Sectorului 3:

Robert Negoiţă (Pro Bucureşti 2020) – 39%
Adrian Moraru (PNL) – 34%
Aurelian Bădulescu (PSD) – 14,1%

Votul pentru Primăria Sectorului 4:

Daniel Băluţă (PSD) – 55%
Simona Spătaru (USR) -37%

Votul pentru Primăria Sectorului 5:

Cristian Băcanu (PNL) – 27,3%
Cristian Popescu Piedone (PPU-sl) – 27,3%
Daniel Florea (PSD) – 24,3%
Marian Vanghelie – 14,2%

Votul pentru Primăria Sectorului 6:

Ciprian Ciucu (PNL) -48,2%
Gabriel Mutu (PSD) – 35,2%

Exit poll alegeri locale 2020 CURS-Avangarde. Vom afla la ora 21 procentele obținute de candidații la primăria Capitalei, la primăriile de sector, dar și la primăriile Constanța și Craiova

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale” – BCS au fost acreditate de Biroul Electoral Central să facă sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile locale din 27 septembrie. CURS efectuează sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia, Arad.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde activează în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia Mare. Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale” – BCS a primit acreditare pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.

Exit poll alegeri locale 2020 CURS-Avangarde. Sociologul Marius Pieleanu prezintă ultimele detalii tehnice ale sondajelor de tip exit-poll care vor fi realizate duminică, la alegerile locale, de asocierea CURS-Avangarde. Potrivit sociologului, astfel de cercetări sociologice vor fi realizate în Bucureşti, Constanţa şi Craiova. Un detaliu important al exit-poll-ului se referă la cazul în care datele indică o diferenţă în interiorul marjei de eroare, ceea ce ar putea duce la prezentarea unei situaţii de egalitate la închiderea urnelor.

„Asocierea CURS-Avangarde va realiza în trei oraşe mari ale ţării exit-poll-ul din duminica votului. Vom organiza în Bucureşti exit-poll pentru votul la Primăria Generală, Consiliul General, consiliile locale ale celor şase sectoare şi primarii de sector. La Constanţa vom avea exit-poll pentru Primăria Municipiului Constanţa pi Consiliul Local Constanţa. La Craiova vom avea exit-poll pe votul pentru primar şi pentru Consiliul Local. Acestea sunt datele pe care noi le vom prezenta în două etape. La ora 21.00, când se închid urnele, vom prezenta rezultatele estimate pentru ora 19.00, iar la ora 23.00 vom prezenta estimarea de exit-poll CURS-Avangarde pentru ora 21.00. Între cele două este posibil să existe uşoare diferenţe, mai ales în Bucureşti, unde lupta este foarte strânsă la câteva sectoare, dar şi la primar general”, a deckarat Marius Pieleanu pentru STIRIPESURSE.RO.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Cifre BOMBĂ la Capitală. Cine ia Primăria Generală. Surprize mari la sectoare

Marius Pieleanu este de părere că bătălia electorală va fi una strânsă în Bucureşti. Acesta explică şi de ce datele foarte strânse ar putea împiedica declararea unui câştigător înainte de numărătoarea oficială.

„În principiu va fi o luptă foarte strânsă. Poate cu excepţia a două sectoare. Dacă facem o analiză a sondajelor realizate de case serioase şi nu a celor înfiinţate peste noapte, vedem că indiferent cine este pe primul loc, locul doi este foarte aproape. În acest context, trebuie să precizez o chestiune foarte importantă. În istoria evaluărilor de tip exit-poll au existat situaţii în care institutele de sondare au fost nevoite să dea egalitate, din cauza apropierii dintre primii doi candidaţi, aflaţi în marja de eroare. Teoretic, este posibil ca şi noi, dacă lucrurile vor fi foarte strânse în anumite sectoare sau localităţi şi diferenţa între primii doi candidaţi se va încadra în marja de eroare de 2,5%, în principiu să dăm egalitate. Asta nu înseamnă că nu există o ierarhie strict statistică. În realitate în mod evident unul dintre candidaţi va fi pe primul loc, chiar dacă la câteva voturi. Dar metodologic şi strict ştiinţific, noi vom aplica acest criteriu al procentelor care sunt în afara sau în interiorul marjei de eroare şi vom publica ierarhie sau egalitate”, a mai explicat sociologul.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020 ora 19.00, surse PNL


EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. La ora 19.00, potrivit surselor Adevărul, Nicuşor Dan are cinci procente peste Gabriela Firea. 

Sectorul 1. În continuare se duce o luptă la baionetă între Daniel Tudorache şi Clotilde Armand. Primarul PSD în funcţie e umăr la umăr cu candidata USR-PLUS-PNL. Va conta decisiv prezenţa la vot pe finalul zilei. Potrivit surselor citate, Clotilde Armand ar fi uşor favorită, în condiţiile în care electoratul dreptei iese mai târziu la vot. 

Sectorul 2. Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) e cu un pas în primărie, după ce Dan Cristian Popescu (PSD) şi  Neculai Onţanu (ADER), care şi-au canibalizat voturile.

Sectorul 3. Robert Negoiţă (ProRomânia) e favorit pentru un nou mandat de primar, dar anonimul Adrian Moraru e la o diferenţă foarte mică în spatele său. Negoiţă e avantajat şi de prezenţa mică la vot din sector. Calculele ar putea fi răsturnate printr-o mobilizare masivă pe ultima sută de metri. 

Sectorul 4. Simona Spătaru era pe primul loc la ora 16.00, la o diferenţă mică de Daniel Băluţă, însă la ora 17.00 ierarhia s-a inversat .La ora 19.00, Simona Spătaru şi Daniel Băluţă sunt umăr la umăr. Va conta fiecare vot. E o situaţie identică cu cea de la Sectorul 1. Primarul PSD în funcţie a plecat favorit clar, însă candidatul dreptei a recuperat consistent. 

Sectorul 5. Cristian Băcanu (PNL) şi Daniel Florea (PSD) sunt umăr la umăr, urmaţi de Piedone (PPUSL) şi de Marian Vanghelie (PSDI). Favorit e candidatul PNL, în condiţiile în care Florea, Piedone şi Vanghelie se bat pe acelaşi electorat ( de stânga).

Sectorul 6. Ciprian Ciucu va obţine o victorie clară, susţin sursele citate.

Prezenţa la urne este 44,50 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 38,42 %, cu o oră înainte de încheierea procesului de votare pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, judeţeni şi a preşedinţilor de CJ. În Bucureşti, participarea la vot este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 30,65 %. În Bucureşti, cea mai mare prezenţă este a alegătorilor din categoria de vârstă 45 – 64 de ani, fiind urmaţi de cei din grupa 35 – 44 de ani, de cei de peste 65 de ani, cea mai slabă participare înregistrându-se în rândurile celor de 18 – 24 de anii.

 

UPDATE ORA 18.00 

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

  • La nivel naţional: 38,16 %
  • Bucureşti: 29%

Comparaţia cu 2016

La alegerile din 2016, până la ora 18:00, prezenţa la vot era:

  • La nivel naţional: 39.3%
  • Bucureşti: 24,7%

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020 ora 17.00, surse PNL

Luptă extrem de strânsă pentru Primăria Capitalei. La ora 17.00, Nicuşor Dan conduce cu trei procente în faţa Gabrielei Firea, susţin surse politice pentru Adevărul. Datele se bazează pe cercetările sociologice care vor fi prezentate la închiderea urnelor. Diferenţa dintre Nicuşor Dan şi Gabriela Firea ar putea creşte în cazul unei prezenţe mai mari la urne pe finalul zilei. În caz contrar, diferenţa va fi mult mai strânsă.

La ora 17.00, potrivit surselor Adevărul, Nicuşor Dan are trei procente peste Gabriela Firea: 41% vs 38%. 

Sectorul 1. Luptă la baionetă între Daniel Tudorache şi Clotilde Armand. Primarul PSD în funcţie ar avea doar un procent în faţa candidatei USR-PLUS-PNL. Va conta decisiv prezenţa la vot pe finalul zilei. Mobilizarea dreptei ar putea să o propulseze pe Clotilde Armand în fruntea primăriei. 

Sectorul 2. Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) are prima şansă în competiţia cu Dan Cristian Popescu (PSD) şi cu Neculai Onţanu (ADER), care şi-au canibalizat voturile. 

Sectorul 3. Robert Negoiţă (ProRomânia) e favorit pentru un nou mandat de primar, dar anonimul Adrian Moraru e la o diferenţă mică în spatele său. Negoiţă e avantajat şi de prezena mică la vot din sector. 

Sectorul 4. Simona Spătaru era pe primul loc la ora 16.00, la o diferenţă mică de Daniel Băluţă, însă la ora 17.00 ierarhia s-a inversat.Totuşi, Simona Spătaru poate câştiga în cazul uni mobilizări mari la urne pe ultima sută de metri. În mod tradiţional, electoratul dreptei iese târziu la vot. 

Sectorul 5. Cristian Băcanu (PNL) şi Daniel Florea (PSD) sunt umăr la umăr, urmaţi de Piedone (PPUSL) şi de Marian Vanghelie (PSDI). Favorit e candidatul PNL, în condiţiile în care Florea, Piedone şi Vanghelie se bat pe acelaşi electorat ( de stânga). 

Sectorul 6. Ciprian Ciucu s-a distanţat în câştigător, potrivit surselor citate. Gabriel Mutu (PSD) are şanse mici să rămână în funcţie. 

 

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020 ora 17.00

Situația votul din Capitală a cunoscut în ultimele patru ore câteva schimbări importante. Lupta se menține strânsă în unele zone, însă candidații PNL „se mișcă” mai bine decât candidații PSD.

Potrivit surselor din cadrul partidelor, analizele pe datele de tip exit-poll arată că, spre deosebire de 12.00, candidații PNL au dobândit un avans față de candidații PSD.

La Primăria Capitalei, Nicușor Dan are un avans, ambii candidați fiind peste 40%, însă tendința este una favorabilă lui Nicușor Dan. Traian Băsescu a recuperat față de ora 12.00 și se apropie de 10%, însă restul candidaților rămân sub 5%.

În Sectorul 1, Clotilde Armand a recuperat și a trecut pe primul loc, iar Dan Tudorache a scăzut sub 40%. Surpriza este Ioana Constantin, de la PMP, care are un scor mai bun decât cel al lui Băsescu.

La Sectorul 2, unde favorit era Dan Cristian Popescu, de la PSD, necunoscutul Radu Mihaiu poate produce surpriza, fiind pe primul loc. Neculai Onțanu rupe o parte semnificativă (peste 10%) din scorul PSD.

La Sectorul 3, Robert Negoiță este încă pe primul loc, însă își vede poziția amenințată de Adrian Moraru, candidatul PNL-USRPLUS. Candidatul PSD, Aurelian Bădulescu, este abia pe locul 3.

Sectorul 4 este singurul sector în care PSD pare sigur de victorie, Daniel Băluță având un avans confortabil față de Simona Spătaru.

O luptă aprigă se dă la Sectorul 5, unde Daniel Florea și Cristian Băcanu sunt la egalitate, urmați la mică distanță de Piedone. Vanghelie sare și el de 10%.

În Sectorul 6, actualul primar, Gabriel Mutu (PSD), pare că se îndreaptă spre o înfrângere în fața liberalului Ciprian Ciucu, distanța dintre cei doi majorându-se față de ora 12.00.

Până la ora 17.00 au votat la alegerile locale, duminică, la nivel național, un număr total de 6.327.857 de alegători, prezența la urne fiind de 34,58%, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC). La precedentele alegeri locale, din iunie 2016, până la ora 17.00 votaseră mai mulți alegători: 6.475.093 (35,34%). Astfel, scade la circa 150.000 de voturi în minus decalajul față de alegerile locale din 2016.

Cele mai mari prezențe la vot s-au înregistrat, duminică, până la ora 17.00 în județele: Olt, Giurgiu, Teleorman, Mehedinți, Gorj.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020 ora 16.00

Până la ora 16.00 au votat la alegerile locale, duminică, la nivel național, un număr total de 5.662.054 de alegători, prezența la urne fiind de 30,94%, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC). La precedentele alegeri locale, din iunie 2016, până la ora 16.00 votaseră mai mulți alegători: 5.809.249 (31,7%).

Cele mai mari prezențe la vot s-au înregistrat, duminică, până la ora 16.00 în județele: Olt, Teleorman, Giurgiu, Mehedinți, Gorj.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020 ora 15.00

Gabriela Firea are câteva procente în fața lui Nicușor Dan, potrivit mediei sondajelor de tip exit-poll la ora 14.00, susține consultantul politic Cozmin Gușă. USR este pe primul loc la votul politic la Consiliul General al Municipiului București, mai afirmă acesta.

„Media scorurilor Exit Pollurilor pe București la orele 14.00, așa cum le-am aflat „pe surse”:

Gabi Firea 45%

Nicușor Dan 40%

Traian Băsescu 11%

Restul mult sub 5%, unii chiar cu 0%!

USR-PLUS 36%

PSD 32%

PNL 19%

PMP 5%

Restul sub 5%.

KEEP IN TOUCH!”, scrie Gușă pe Facebook.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020 ora 15.00

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Au apărut primele procente, Firea are 3% în faţă. Ce se întâmplă la sectoare.

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

  • La nivel naţional: 27.38%
  • Bucureşti: 21,20%, mai ridicată ca în 2016, dar cea mai mică din ţară de la aceste alegeri 

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020.

Primele date de tip exit-poll arată că în București lupta este una strânsă, atât la Primăria Capitalei, cât și la primăriile de sector. La ora 12.00, după cinci ore de vot, alegerile se joacă în continuare.

Potrivit unor surse din cadrul Alianței PNL-USRPLUS, se anunță unele surprize la primăriile de sector, iar la Primăria Capitalei este imposibil de preconizat o tendință. Datele de prezență arată că persoanele peste 55 de ani s-au prezentat într-un procent mai mare, însă e posibil ca tendința să se mențină, pe măsură ce se iese de la slujbele religioase.

Astfel, potrivit surselor politice, Gabriela Firea și Nicușor Dan au ambii peste 40%, cu un mic avans pentru candidata PSD. Traian Băsescu stă deocamdată mai prost decât se estima, iar alți candidați nu reușesc să treacă de 5%.

La primăriile de sector lucrurile stau de asemenea strâns, cu unele mici surprize. La sectoarele 1 și 4 PSD pare să fi pornit mai bine, iar la sectoarele 2 și 6 alianța de dreapta are un scor mai bun, potrivit analizelor existente la partide. Surprizele lipsesc la sectorul 3, iar la sectorul 5 lupta este chiar mai strânsă decât se anticipa, bazinul de stânga fiind împărțit între trei candidați.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020.

Până la ora 14:00, au votat peste 3.703.391 de români, adică aproximativ 20,24 %.

Urban: 1.729.234

Rural: 1.729.234

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020.

Diferenţe în marja de eroare, 1,4% între primele două locuri. Locul trei a depăşit locul 2, anunţă surse RomaniaTV.net.

Până la ora 13.00 au votat la alegerile locale din septembrie 2020, la nivel național, un număr total de 3.631.578 de alegători, prezența la urne fiind de 19,84%, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC). La precedentele alegeri locale, din iunie 2016, până la ora 13.00 votaseră mai mulți alegători: 3.870.143 (21,1%).

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. UPDATE ora 12:00

Până la ora 12.00 au votat la alegerile locale din septembrie 2020, la nivel național, un număr total de 2.870.898 de alegători, prezența la urne fiind de 15,69%, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC). La precedentele alegeri locale, din iunie 2016, până la ora 12.00 votaseră mai mulți alegători: 16,5% (3.029.812 de alegători).

Cele mai mari prezențe la vot s-au înregistrat, duminică, până la ora 12.00 în județele: Teleorman, Olt, Giurgiu, Călărași, Mehedinți.

Cele mici prezențe la vot s-au consemnat în județele: Covasna, București, Harghita, Iași, Vaslui.

Urban/Rural: Prezenţa la urne este mai mare în rural față de urban.
Bărbați/Femei: Au votat mai mulți bărbați decât femei.
Vârsta: Majoritatea celor care au votat au peste 45 de ani.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. UPDATE ora 11:30

Prezenta la vot de la deschiderea urnelor la alegeri locale 2020 este de peste 13,7% la ora 11.30. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. Alegătorii își pot exprima dreptul la vot până la ora 21:00, oră la care toate secțiile se închid.

Informațiile în timp real privind prezența la vot la alegerile locale 2020 le puteți urmări pe prezenta.roaep.ro și pe tot parcursul zilei la digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.30. Aproape 2,5 milioane de alegători au fost la secția de votare, adică 13,7%.

Prezența la vot de peste 19% este înregistrată în Olt și Teleorman.

În București, prezența la vot a ajuns la 10,68%.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. UPDATE ora 11:00

Prezenţa la vot este11,4 %, iar în Bucureşti este 8,85 %, la ora 11:00, la alegerile locale de duminică. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 7,29 %. 

Până la ora 11:00, în ţară votaseră 2.086.119 de alegători, reprezentând 11,4 % % din total

La alegerile prezidenţiale de anul trecut, la aceeaşi oră, prezenţa era de 11,08 % la nivel naţional.

La precedentele alegeri locale, până la ora 11:00 votaseră 12,04 % dintre alegători, iar în Bucureşti 7,29 %.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. UPDATE ora 10:00

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

  • La nivel naţional: 7.58%
  • Bucureşti: 6.01%

La alegerile din 2016, până la ora 10:00, prezenţa la vot era:

  • La nivel naţional: 7.93%
  • Bucureşti: 4.36%

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 

În urmă cu patru ani, principalii favoriți la alegerile locale din București erau tot Gabriela Firea și Nicușor Dan. În cele din urmă, Gabriela Firea a câștigat scrutinul, iar pe 27 septembrie 2020, alegătorii vor decide dacă merită încă un mandat sau este timpul ca Nicușor Dan să devină noul primar general.

Distribuția voturilor din 2016 pe categorii de vârstă este, însă, interesantă. Ea a fost calculată de IRES,  în cadrul unui exit-poll realizat imediat după scrutinul de atunci. 

Principalii alegători ai Gabrielei Firea au fost bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani – 49%. Candidata PSD a avut cele mai puține voturi în rândul tinerilor de 18-29 de ani – 8%.

Pe Nicușor Dan l-au votat cu precădere tinerii: 19% dintre alegătorii săi au între 18 și 29 de ani, iar 32% au între 30 și 39 de ani. Doar 14% dintre bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani l-au ales pe candidatul USB.

Profilul alegătorului fiecăruia dintre cei candidați este diferit și în funcție de educație. Astfel, 26% dintre alegătorii Gabrielei Firea au cel mult 10 clase sau școală profesională, 42% au absolvit liceul sau o școală post-liceală, iar 32% au făcut o facultate.

În cazul alegătorilor lui Nicușor Dan, 72% dintre aceștia au studii superioare, 23% sunt absolvenți de liceu sau postliceală și doar 5% au cel mult 10 clase sau școală profesională.

Potrivit IRES, pentru Gabriela Firea au votat 45% bărbați și 55% femei, pentru Nicușor Dan procentajul a fost aproape egal – 49% la 51%, iar în cazul lui Cătălin Predoiu, 51% dintre alegători au fost bărbați și 49% au fost femei.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exercitat deja deptul la vot şi, ulterior, a oferit următoarea declaraţie: ”Este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru, astăzi îi alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim. Este foarte important să ne uităm bine la candidaţi şi să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitate, fiindcă până la urmă de ei depinde cum arată spitalul, cum arată şcoala, dacă drumurile sunt întreţinute, dacă parcurile sunt bine întreţinute, dacă traficul este dirijat aşa cum trebuie.”

Peste 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică, de la ora 7:00, pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene, procesul de votare urmând să se desfăşoare în condiţii foarte stricte, impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19. Au fost înregistrate în total peste 250.000 de candidaturi, cele mai numeroase fiind în Iaşi, Suceava şi Timiş, unde numărul aspiranţilor la un post în administraţia locală trece de 9.000.

Au fost înregistrate 256.042 candidaturi la funcţiile de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte al consiliului judeţean, primar sau consilier general. În 75 de localităţi există un singur candidat la primărie, în 400 câte doi candidaţi, în 717 câte trei candidaţi, iar în 718 câte patru candidaţi, relevă statisticile realizate de Expert Forum.

Cele mai multe candidaturi, la toate nivelurile, s-au înregistrat în judeţele Iaşi – 9373, Suceava – 9190, Timiş – 9009. În total s-au înscris în cursă 1396 de candidaţi independenţi.

În ceea ce priveşte candidaturile la primării, Bucureştiul are 18 aspiranţi la postul de primar general, fiind urmat de Constanţa (17), Timişoara (15), Suceava, Cluj Napoca şi Iaşi (14), respectiv Târgu Mureş, Deva, Brasov, Botosani şi Piteşti (13)

Procentul de femei care candidează în alegerile locale a crescut faţă de precedentele alegeri locale, cu 1.5%, de la 21.4% la 22.9%. În cazul candidaţilor la funcţiile de primar, procentul femeilor este de sub 10%,

Cine are dreptul de a alege: cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).

Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.

Cum poate un alegător să afle la ce secţie de votare este arondat – Accesând https://registrulelectoral.ro/ şi introducând datele personale, alegătorul identifică secţia de votare la care a fost arondat şi adresa acesteia.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Cu ce acte de identitate se poate vota la alegerile locale

În cazul cetăţenilor români: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării. În cazul cetăţenilor Uniunii Europene: orice document valabil care le atestă identitatea. Pentru cei care nu au buletin, serviciile de evidenţa populaţiei au program li duminică, în intervalul 7:00 – 21:00.

Votarea se desfăşoară între orele 7,00 – 21,00. La ora 21:00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot. Alegătorii care, la ora 21:00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020.Cum se desfăşoară procedura de votare

La intrarea în secţia de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secţiei de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. După ce prezintă actul de identitate operatorului de calculator, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, după caz, primeşte buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Persoanele care nu se regăsesc în listele electorale permanente, dar pot dovedi cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa în raza teritorială a secţiei de votare respective, vor fi înscrise în lista electorală suplimentară.

Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean. În Bucureşti,cele  patru buletine de vot sunt pentru alegerea primarului de sector, a consiliului local al sectorului, a primarului general al municipiului Bucureşti şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Alegătorul restituie preşedintelui ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar acesta o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Măsuri sanitare impuse în contextul pandemiei de COVID-19

– accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşirea din acesta.
 
– în situaţia în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază va asigura distanţarea de minimum 1 metru între persoane; în această situaţie este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.
 
Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (ex: vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară)  pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare prin măsuri organizatorice.
 
– distanţarea de minimum 1 metru poate fi asigurată şi prin marcarea acesteia între persoanele ce aşteaptă în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare. Este recomandabil ca şi în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare, alegătorii să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. 
 
– la intrarea în sediul secţiei de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecţie sanitară şi flacon cu dezinfectant.
 
– alegătorii vor fi supuşi un triaj observaţional şi vor fi termometrizaţi cu ajutorul unui termometru non-contact.
 
– alegătorul îşi va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secţiei de votare, păstrând distanţa de minimum 1 metru faţă de celelalte persoane şi evitând atingerea pe cât posibil a suprafeţelor, dacă nu are febră de peste 37,3ºC sau simptome respiratorii evidente, cum ar fi tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie.
 
– personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnat se va asigura că alegătorii vor respecta distanţarea fizică, vor purta corect masca şi nu se vor abate de la traseul indicat către localul de vot. În cazul în care, un alegător nu dispune de mască de protecţie, acestuia i se va pune la dispoziţie o mască de protecţie, pe care o va purta pe tot parcursul prezenţei în interiorul sediului secţiei de votare şi în localul de vot.
 
– după exprimarea votului, alegătorii nu vor staţiona în interiorul localului de vot sau al sediului secţiei de votare şi vor părăsi imediat sediul secţiei de votare urmând traseele indicate.
 
– În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (ex. tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3°C), personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot după cum urmează: 
 
„ – alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi fi menţinut la distanţă de celelalte persoane în exteriorul sediului secţiei de votare;
 
– se va identifica rapid numărul secţiei de votare la care alegătorul este arondat şi va fi anunţat preşedintele biroului electoral al secţiei de votare de existenţa cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat;
 
– în localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puţin timp în interiorul acestuia;
 
– alegătorul îşi va dezinfecta mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare;
 
– alegătorul va fi condus de către un membru al personalului tehnic al biroului electoral al secţiei de votare în interiorul sediului secţiei de votare până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafeţele sau cu alte persoane;
 
– după îndeplinirea cu celeritate a formalităţilor prevăzute de lege, alegătorul va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrarea în localul de vot;
 
– după finalizarea procedurilor de votare prevăzute de lege, alegătorul va fi condus în afara sediului secţiei de votare;
 
– cabina de vot va fi dezinfectată prin ştergerea suprafeţelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool şi prin ştergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire; acolo unde este posibil, după primul alegător febril şi/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârşitul zilei de votare doar alegătorilor febrili şi/sau cu simptome respiratorii;
 
– alegătorului i se va recomanda purtarea măştii de protecţie până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz;
 
Măsuri speciale anunţate de Ministerul Afacerilor Interne
 
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, sâmbătă după amiază, că la nivelul ministerului au fost luate „decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral în cele mai bune condiţii”.
„Am dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în 689 de localităţi în toate judeţele ţării. Am  evaluat patru criterii: istoricul incidentelor, incidentele din campania aceasta, vizele de flotant şi datele şi informaţiile deţinute fie de Ministerul Afacerilor Interne, fie din spaţiul public, din surse deschise” a afirmat Marcel Vela. 
Acesta a anunţat că o altă decizie luată la nivelul insrituţiei pe care o conduce se referă la constituirea unor „echipe operative şi rezerve de intervenţie” în fiecare judeţ astfel încât la orice apel la 112, sau la orice incident semnalat, angajaţii MAI să poată reacţiona „în cel mai scurt timp”.
Vela spune că în fiecare judeţ sunt echipe care vor monitoriza şi îndruma Inspectoratele judeţene, iar încă din data de 25 septembrie un număr de 82 de ofiţeri sunt detaşaţi de la nivel central în teritoriu, „pentru monitorizare şi îndrumare”.
Echipe formate din membri ai Corpului de Control al ministrului de Interne împreună cu jandarmi, poliţişti de frontieră sau echipe ale IGPR vor verifica activiatea angajaţilor MAI din teritoriu, în ziua alegerilor. 
”La nivelul MAI va funcţiona o Grupă de coordonare, iar la nivel judeţean, o Grupă operativă pentru ca orice incident să fie evaluat şi tratat în mod operativ”, a adăugat Vela. 
La rândul său, chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a anunţat că a fost finalizat procesul de distribuire a buletinelor de vot şi materialelor de protecţie în secţiile de votare, fără a fi semnalate probleme. 
Despescu a ţinut să precizeze că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cereri privind acordarea de vize de reşedinţă decât în mod obişnuit, iar în acest context a atras atenţia celor care ar face astfel de demersuri în scopuri electorale că vor suporta rigorile prevăzute de lege.
„Atenţionăm persoanele care au solicitat aceste vize în scop electoral că personalul MAI e la datorie şi acolo unde se vor constata încălcări ale termenelor legale se vor dispune măsuri în consecinţă” a afirmat chestorul Bogdan Despescu.

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri. Dintre aceştia, 20.243 vor fi responsabili cu menţinerea ordinii publice la cele 18.794 de secţii de votare. De asemenea, duminică, se vor organiza filtre rutiere în întreaga ţară pentru a preveni turismul electoral.

”Având în vedere amploarea activităţilor organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID – 19,  dispozitivul de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii. O atenţie deosebită a fost acordată localităţilor în care au fost semnalate anumite riscuri în urma evaluărilor făcute de specialiştii MAI. Vă reamintesc că MAI a modificat reglementările privind acordarea vizelor de reşedinţă, iar la nivel naţional au fost derulate activităţi în teren pentru verificarea respectării condiţiilor de acordare a acestora”, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, în ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în întreaga ţară pentru a preveni turismul electoral.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Taxă suplimentară în România. Decizia pe care nimeni n-o înțelege. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Nebunia cu „plăcuțele B” la mașini. Ce sunt acestea și ce indică, de fapt
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
StirileBZI
Angajații vor primi câte 200 de lei pe zi de la 1 ianuarie 2025! Cine va primi acești bani
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii