Veşti bune pentru românii cu datorii la ANAF. Singura condiţie care trebuie îndeplinită este să completeze o cerere către ANAF şi să propună un grafic de rambursare.
Orice categorie de contribuabili, fie ca vorbim de persoane fizice sau de persoane juridice, poate cere eșalonarea la plată, pe o perioadă de cel mult 12 luni, a obligațiilor fiscale principale, datorate după data declarării stării de urgență.
Citeşte şi: ANAF ”instalat” în telefoanele cetățenilor! Ce trebuie să știe toți românii!
Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate trebuie doar să îndepliniți, cumulativ, următoarele condiții:
Persoane fizice
– să nu aveți restanțe acumulate la data declarării stării de urgență
– să depuneți o cerere până la data de 30 septembrie 2021, inclusiv
Firme
– să depuneți o cerere până la data de 30 septembrie 2021, inclusiv
– să nu înregistrați obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență
– să nu vă aflați în procedura falimentului;
– să nu vă aflați în dizolvare;
– să aveți depuse toate declarațiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
– să nu vi se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară
Cererea de eșalonare la plată se soluționează în termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia. La cerere nu se anexează alte documente, în afara propunerii de grafic de eșalonare, și nici nu este necesară constituirea de garanții. Ordonanța de urgență a fost aprobată in ședința de guvern și urmează sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Șefa Fiscului a vorbit despre noua aplicație ANAF pentru telefoanele mobile. Mirela Călugăreanu spune când ar urma să devină funcțională și cum ar urma să fie implementată. Aceasta a precizat ce facilități va oferi noua aplicație ANAF când va fi disponibilă pentru români.
ANAF a pornit un proiect-pilot la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova, prin care încearcă să stimuleze conformarea voluntară a celor care obțin venituri din meditații, dar și a altor persoane fizice.