Top 5 mituri false despre stomatologie

Înainte de a face orice alegere, cu toții avem nevoie de siguranța pe care ne-o oferă părerile, sfaturile și recomandările persoanelor care au trecut deja prin experiențe similare. În ceea ce privește stomatologia, informațiile pe care le putem acumula din diferite surse ne pot ajuta să ne formăm o părere despre tipurile de tratamente disponibile în ziua de astăzi și, în același timp, ne pot induce în eroare. De-a lungul timpului, au apărut numeroase mituri despre stomatologie, iar acestea nu fac decât să scadă încrederea pacienților. Pentru că știm cât de greu este să faci diferența între o informație adevărată și una falsă atunci când vine vorba despre tehnici medicale, am pregătit o listă cu 5 dintre cele mai des întâlnite mituri false despre stomatologie.
Alina Costache
28 sept. 2020, 12:10
Top 5 mituri false despre stomatologie
  1. Radiografia dentară face rău organismului

De cele mai multe ori, miturile despre domeniul stomatologiei au pornit de la un adevăr, care a suferit modificări de-a lungul timpului. Este adevărat că în trecut radiografiile dentare puteau face rău organismului din cauza nivelului de radiații utilizat, însă stomatologia modernă, la care avem acces în ziua de astăzi, presupune radiografii dentare digitale. Medicii stomatologi confirmă faptul că doza de radiații este mult mai scăzută în prezent, iar radiografiile dentare sunt sigure și reprezintă un real ajutor pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor dentare și pentru controlul intervențiilor stomatologice realizate. De asemenea, cercetările în domeniu atestă o reducere a nivelului de radiații de până la 80% în momentul utilizării unui senzor digital comparativ cu folosirea unui film radiologic clasic.

  1. Aparatul dentar este doar pentru copii

Cei mai mulți dintre pacienții care au nevoie de tratamente ortodontice consideră că dacă nu au reușit în copilărie să poarte un aparat dentar, atunci nu mai este nimic de făcut deoarece în cazul adulților acesta nu mai funcționează. Această afirmație este cu siguranță una falsă! Medicii specialiști ortodonți ne asigură că tratamentele cu aparat dentar nu au o limită de vârstă și toate persoanele care își doresc să își corecteze problemele de aliniere a dinților o pot face oricând cu ajutorul unui aparat dentar potrivit.

Aparatul dentar se poate purta de la vârsta de 7 ani, însă nu există o limită superioară de vârstă. Este drept însă că, în trecut, tratamentul cu aparate ortodontice se făcea doar la copii, însă acum lucrurile s-au schimbat, medicina a evoluat, iar noile tratamente și tehnici utilizate de către medici vin în ajutorul tuturor pacienților. Tratamentele cu aparat dentar sunt chiar indicate pentru adulții care își doresc să își recapete sănătatea danturii. De exemplu, sunt foarte multe persoane care își pierd molarii care apar la vârsta de 6 ani, primii dinți definitivi care erup. De multe ori, aceștia nu sunt înlocuiți timp de 10-15 ani, în tot acest timp dinții vecini migrează pentru a acoperi locul rămas liber, iar întreaga dantură își mișcă treptat poziția. În momentul în care pacientul se hotărăște că vrea să înlocuiască acea măsea pierdută cu ani în urmă, se recomandă mai întâi de toate purtarea unui aparat dentar, pentru a restabili poziția corectă a dinților rămași și pentru a face loc unui implant dentar.

  1. Extracțiile dentare dor

Unul dintre cele mai des întâlnite mituri din domeniul stomatologiei este acela că extracțiile dentare reprezintă intervenții chinuitoare și extrem de dureroase. Ei bine, și aceasta este o informație falsă! Istoria stomatologiei ne confirmă faptul că în trecut extracția dentară reprezenta singurul tratament disponibil, ce era realizat fără anestezie sau instrumentar medical. Cu toate acestea, perioada în care ne aflăm este una cu mult mai avansată, iar astăzi extracțiile dentare sunt realizate fără ca pacienții să simtă durere. Conform Healthline, extracțiile dentare nu pot provoca durere pentru că, în funcție de complexitatea cazului, medicul folosește diferite tipuri de anestezie dentară.

  1. Detartrajul dentar afectează smalțul dinților

Ideea conform căreia detartrajul afectează smalțul dinților este falsă! Detartrajul dentar este o manoperă stomatologică nedureroasă, acesta este de fapt o curățare mai profundă a danturii ce constă în îndepărtarea depozitului sub gingival de tartru (substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe coroana dinților), prin intermediul aparatului cu ultrasunete. De asemenea, placa bacteriană care provoacă afecțiuni dentare este, de asemenea, eliminată, cu ajutorul detartrajului. Detartrajul îndepărtează doar placa bacteriană și tartrul fără a afecta în vreun anumit fel smalțul dinților.

  1. Vizitele la stomatolog sunt necesare doar atunci când apare durerea

Deși pentru multe persoane vizita la medicul stomatolog este considerată necesară doar atunci când apare durerea provocată de diferitele afecțiuni dentare, controalele periodice reprezintă un real ajutor pentru sănătatea fiecăruia. Controalele stomatologice ar trebui să intre în reflexul tuturor celor care vor să evite pe viitor să se confrunte cu probleme dentare și să scoată mai mulți bani din buzunar. Controalele periodice sunt necesare de cel puțin două ori pe an, acestea implică un consult, o radiografie dentară și o igienizare profesională. Ele sunt importante deoarece ajută la depistarea afecțiunilor orale în stadiu incipient, atunci când sunt mai ușor de tratat și ne asigură că nu ne vom confrunta pe viitor cu probleme greu de rezolvat.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători