CALENDAR ORTODOX OCTOMBRIE 2020. Sărbători religioase în OCTOMBRIE 2020. Tradiţii de Sf. Parascheva, Lucin, Moşii de toamnă

CALENDAR ORTODOX OCTOMBRIE 2020. În luna lui Brumărel, avem parte de patru mari sărbătoari religioase: Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie), Sfânta Cuvioasă Paraschiva (14 octombrie), Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (26 octombrie) şi Sfântul Dimitrie Basarabov (27 octombrie).
Romania TV
30 sept. 2020, 07:42
CALENDAR ORTODOX OCTOMBRIE 2020. Sărbători religioase în OCTOMBRIE 2020. Tradiţii de Sf. Parascheva, Lucin, Moşii de toamnă

CALENDAR ORTODOX OCTOMBRIE 2020 Luna octombrie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi. Pe 18 octombrie, este Lucinul (Sfântul Apostol și Evanghelist Luca), iar pe 25 octombrie sunt Moșii de Toamnă (Ajunul lui Sâmedru).

CALENDAR ORTODOX 14 OCTOMBRIE. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Această zi marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale, scrie azm.gov.ro. De Sfânta Parascheva se postește și nu se lucrează, altfel existând pericolul apariției unor boli. În popor, Sfânta Parascheva e percepută ca fiind ”mare la trup și urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i ferește pe oameni de boli, grindină, trăsnet și pe copii îi apără de deochi. 

Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva pentru a fi  cinstite așa cum a fost ea. La sate, se fac focuri în curte, pentru a alunga spiritele rele. În această zi, ciobanii nu cioplesc nimic, să nu le iasă mieii tărcați. Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se împlinește sorocul ciobanilor, văcarilor și pândarilor și se fac angajări noi pentru anul care urmează. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi iarnă grea, geroasă, dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

CALENDAR ORTODOX 18 OCTOMBRIE. Tradiţii şi superstiţii de Lucin

În ziua Lucinului se săvârșeau ritaluri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în ziua cu pricina nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel de ”gadină” și erau sistate activitățile ce implicau prelucrarea lânii și a pieilor de oi. Oamenii țineau post negru și se rugau pentru a fi feriți de lupi.

CALENDAR ORTODOX 25 OCTOMBRIE. Tradiţii şi superstiţii de Moşii de toamnă

Moșii de Toamnă sunt prilej de mare sărbătoare pastorală. Pomenirile, rugurile aprinse pe coamele dealurilor, la răspântii, în mijlocul satului, lângă ape – deci ”locurile propice adunării spiritelor”, alături de veghea rituală, țin de credința că, la Sâmedru, morții se fac moroi, vârcolaci, strigoi și ieșind din morminte, încearcă să-i chinuie pe cei vii. Tradiția populară a găsit, însă, și elementul purificator. În ajun de Sfântul Dumitru are loc, în fiecare an, sărbătoarea numită ”Focul lui Sâmedru”.

Citeşte şi Horoscop special: Luna plina in Berbec 1 octombrie 2020, curajoasa, imprevizibila. Unde esti TU in raport cu ceilalti?

Focul lui Sâmedru

De Sâmedru are loc arderea rituală a unui animal-jertfă (oaia) sau numai aprinderea unui rug pe care arde substitutul jertfei, de obicei un arbore, simbol antropomorf. Potrivit lui Ion Ghinoiu, „în după-amiaza zilei de 25 octombrie, cetele de copii însoțite de cate 2-3 feciori merg în pădure, aleg pomul care va fi incinerat, îl doboară, îl curăță de crengi și îl aduc pe locul unde se va aprinde rugul funerar. Trupul neînsuflețit (butucul sau trunchiul copacului de 10-15 metri), numit par, fixat în poziție verticală și gătit cu cetină verde se numește Focul lui Sâmedru. Înălțimea acestuia este, uneori, cât turla bisericii din sat. /…/ La lăsarea serii, în liniște și cuprinși de emoții, copiii aprind Focul lui Sâmedru. Când rugul începe să lumineze cerul, copiii izbucnesc în strigăte de bucurie, adresând invitația la cea mai mare sărbătoare a anului: Hai la Focul lui Sâmedru! În jurul rugului se adună, pe vecinătăți, copii, tineri, maturi și bătrâni. Toată suflarea satului participă la taina renașterii zeului prin ritul funerar de incinerare. Femeile împart, ca la înmormântarea oamenilor, covrigi, fructe și băutură…”.

Ca zeu, Sâmedru este așadar unul al sacrificiului legat de înnoirea timpului și a lumii.

În Ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi.

CALENDAR ORTODOX 26 OCTOMBRIE. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

În calendarul popular românesc, Sâmedru împreună cu Sângeorz (Sfântul Gheorghe) sunt considerați drept sfinți care hotărnicesc domeniul temporal, potrivit azm.gov.ro. Aceștia împart anul în două jumătăți, între care granițele sunt marcate de sărbători cu caracter pastoral. În acest sens, vara, patronată de Sângeorz, ține de la 23 aprilie la 26 octombrie.

Dacă Sfântul Gheorghe, „cap de primăvară”, mai tânăr și mai năvalnic, are sarcina de a înfrunzi codrul și care și poartă la brâu cheile cu care descuie vara, Sfântul Dumitru are cheile cu care încuie vara și descuie iarna și are misiunea desfrunzirii codrului toamna. Între cei doi este încheiată o învoială pe viată și pe moarte: dacă arborii sunt neînfrunziți pe data de 23 aprilie, Sâmedru îl omoară pe Sângiorz.

Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este să urmărești mersul oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

Ziua Sfântului Dumitru era și o zi a soroacelor, se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor și ciobani la Sân-George, de unde și zicerea că „la Sân-George se încaieră câinii iar la Sâmedru se sfădesc stăpânii”.

În această zi, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele. Țăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtășanie.

Citeşte şi Horoscop. Vine greul pentru 5 zodii în luna octombrie

Alte credințe în ziua Sfântului Dumitru:

– dacă în această zi este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă;

– nu se pieptănă, ca-i primejdie de lupi;

– dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele;

– se face pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.

CALENDAR ORTODOX OCTOMBRIE 2020 

1 J †) Acoperamantul Maicii Domnului; Sf. Apostol Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; † Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani

2 V Sf. Sfintit Mucenic Ciprian; Sf. Mucenita Iustina fecioara

3 S Sf. Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul; Sf. Mucenic Teoctist

4 D Sf. Sfintit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

5 S Sf. Mucenita Haritina; † Sf. Cuv. Daniil si Misail de la Manastirea Turnu

6 M † Sf. Apostol Toma; Sf. Mucenita Erotiida

7 M † Sf. Mari Mucenici Serghie si Vah; Sf. Mucenici: Iulian preotul, Chesarie diaconul si Polihronie

8 J Sf. Cuv. Pelaghia; Sf. Taisia

9 V Sf. Apostol Iacov al lui Alfeu; Sf. Cuv. Andronic si Atanasia

10 S Sf. Mucenici Evlampie si Evlampia, sora lui; Cuviosii: Vasian si Teofil Marturisitorul

11 D Sf. Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi; Cuv. Teofan Marturisitorul, episcopul Niceei

12 L Sf. Mucenici: Prov, Tarah si Andronic; Sf. Cosma, Episcopul Maiumei

13 M † Aducerea Moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi; Sf. Mucenici: Carp, Papil, Agatodor, Agatonica si Florentie

14 M †) Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iasi; Sf. Mucenici: Nazarie, Ghervasie, Protasie si Chelsie

15 J Sfintitul si Cuviosul Mucenic Luchian, preotul din Antohia

16 V Sf. Mucenic Longhin Sutasul

17 S Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mucenic Andrei Criteanul

18 D Sf. Apostol si Evanghelist Luca; Sf. Mucenic Marin cel Batran

19 L Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mc. Uar; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila

20 M Sf. Mare Mucenic Artemie; Sf. Cuv. Gherasim din Chefalonia

21 M †) Cuviosii Marturisitori Visarion, Sofronie si Sf. Mucenic Oprea; Sf. Preoti Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel; Cuv. Ilarion cel Mare

22 J Sf. Ierarh si Intocmai cu Apostolii Averchie; Sfintii 7 tineri din Efes

23 V Sf. Sfintit Mucenic si Apostol Iacob, ruda Domnului; Sf. Cuv. Macarie Romanul

24 S Sf. Mare Mucenic Areta; Sf. Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin

25 D Sf. Mucenici Marcian si Martirie; Sf. Tavita

26 L †) Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir

27 M †) Cuviosul Dimitrie cel Nou ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana (ale carui moaste se afla in Catedrala Patriarhala); Sf. Mc. Nestor

28 M †) Sf. Ier. Iachint, Mitropolitul Tarii Romanesti; Sf. Mucenici: Terentie, sotia sa Neonila si Vilie; Sf. Ier. Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei

29 J Sf. Cuv. Mare Mucenita Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie si Maria, nepoata sa

30 V Sf. Mc. Zenovie, episcopul Ciliciei, si sora sa, Zenovia; Sf. Apostol Cleopa

31 S Sfintii Apostoli: Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis; Sf. Mc. Epimah

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Donald Trump Afirmă că SUA Ar Putea Cere Restituirea Canalului Panama în Absența Corectitudinii Tarifare
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina