Anunţul a fost făcut de directorul Institutului Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul Sputnik-V.
„Dacă îşi vor întoarce oficial faţa către autorităţile din Rusia, îi vom putea ajuta”, a declarat Alexander Gintsburg, şeful Intitutului Gamaleya, conform Mediafax.
Denumit după satelitul care a ajuns în Spaţiu în 1957,k vaccinul Sputnik-V se află în faza a treia de testare. Vladimir Putin s-a implicat în promovarea vaccinului rusesc împotriva noului coronavirus, despre care a spus că este „de încredere, sigur şi eficient”, în pofida scepticismului exprimat de comunitatea internaţională.
Pe 11 august, vaccinul Sputnik V se număra printre numeroasele seruri dezvoltate în întreaga lume, pentru combaterea noului coronavirus. A primit aprobare, după ce a fost testat doar pe 80 de persoane, majoritatea personal militar.
Sputnik V a ajuns acum şi în Belarus. Până la finalul lunii octombrie, cercetătorii ruşi promit că vor publica un raport parţial după faza a treia de testare.
„În ciuda faptului că timpul a fost destul de scurt, ne-am asigurat că respectăm toate procedurile de siguranţă. Vreau să subliniez că testele pentru vaccin au loc în mai multe centre, în special în Rusia. Noi avem un grup de 100 de voluntari”,a explicat Dmitry Pinevich, ministrul Sănătăţii din Belarus, conform sursei citate.
New York Times scrie că nu mai puţin de 11 vaccinuri se află în prezenet în a treia fază de testare, însă doar cinci au fost aprobate pentru a fi folosite limitat. Unul dintre vaccinuri este cel rusesc, iar celelalte sunt la instituții din China.