Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, la Digi 24, că dintre cei 583 de pacienţi cu Covid-19 aflaţi la Terapie Intensivă, 179 dintre ei sunt pe ventilaţie mecanică.
„Sunt 583 de pacienţi la Terapie Intensivă dintre 179 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică. Dar nu doar Terapie Intensivă, ci adresabilitatea pe care o vedem la unităţile de primire urgenţe pentru patologie respiratorie sau pentru febră, precum şi aglomerările din secţiil de boli infecţioase sau pneumologie, spitale suport Covid sunt readaptate în această perioadă. Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Întrebat care sunt motivele creşterii cazurilor de Covid-19 în ultima perioadă, Nelu Tătaru a răspuns: „Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. Avem aceeaşi parametri pe care îi menţinem. La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnă indice de până în 1, 1 şi 3 sau peste 3 va readapta o activitate şcolară, iar organele în drept vor face acea evaluare ca acele precauţii să fie respectate”.
Citeşte şi: Criză de paturi la Terapie Intensivă în România. În Capitală este situaţia cea mai critică
Ministrul a mai precizat că o localitate intră în carantină atunci când indicele cazurilor de Covid-19 trece de trei.
„Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările”, a explicat Nelu Tătaru.
El a precizat că dacă cetăţenii respectă normele de protecţie, atunci numărul cazurilor de Covid-19 se va putea stabiliza la două mii pe zi, iar în caz contrar vom asista la o creştere exponenţială a numărului de infectări cu noul coronavirus.
„Dacă fiecare dintre noi respectă acele norme, ar trebui să stabilizăm acel plafon în jur de 2.000 ca să putem să ne gândim la vremuri mai bune. Dacă nu respectă aceste norme, vom vedea o creştere progresivă, exponenţială în următoarea perioadă. Nu trebuie să ne gândim doar la un număr de cazuri care creşte, toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluat de un corp medical deja obosit, de peste şapte luni de pandemie”, a mai afirmat Nelu Tătaru.
Bilanţ coronavirus 3 octombrie România. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 2.064 de cazuir noi de covid-19 în ultimele 24 de ore după efectuarea a 24.847 de teste. 32 de persoane infectate cu coronavirus au murit. De asemenea, numărul pacienţilor în stare gravă internaţi la Terapie Intensivă a atins un nou record – 583 de paturi ocupate în toată ţara, în condiţiile în care specialiştii în sănătate avertizează că în mai multe zone, inclusiv în Bucureşti, situaţia de la ATI este critică şi nu mai sunt locuri.