Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Șerban Bubenek a precizat că Societatea pe care o conduce a atras de mai mult timp atenția că vor apărea probleme cu aprovizionarea cu Remdesivir, dar nu a primit niciun răspuns.
„Pe 7 august a apărut un nou protocol ce extindea tratamentul cu Remdesivir. S-a introdus atunci unul mai precoce, de la debutul simptomatologiei. Până atunci, însă, noi am adresat un memoriu Ministerului Sănătății în care arătam că Ordinul 489 va produce mai încurcături. Asta s-a întâmplat. Anumite secții de ATI, nu mă refer la cele din spitalele mari de boli infecțioase, atunci se confruntau și cu problema aprovizionării cu hidroxiclorochină. Cu Remdesivi a apărut aceeași problemă. Am vrut să vedem dacă e un mecanism de procurare transparent al acestui tratament. Singura reacție a fost cea de azi a profesorului Rafila. Fiind întrebat, a spus că până acum au fost tratați 2.500 de pacienți”, a declarat Bubenek la digi24.
Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a mai atras atenția că firma americană ce produce Remdesivir tocmai a anunțat că schimbă procedura de vânzare a medicamentului și nu este exclus ca, pe viitor, acesta să fie foarte scump.
„Firma care-l produce în SUA are două metode prin care-l duce în state: un program pentru gravice și copii și unul de acces rapid prin intermediul instituțiilor ca Ministerul Sănătății, care primesc o cotă. Azi a anunțat că nu va mai livra în acest fel și statele vor trebui să plătească un anume preț. Acesta ar putea deveni unul prohibitiv și cu siguranță nu va fi disponibil pentru toți cetățenii planetei”, a precizat Bubenek.
Medicul spune că sunt două probleme majore: personalul medical de specialitate este insuficient, la fel și Remdesivirul, medicamentul folosit în tratarea acestor bolnavi.
„Oamenilor trebuie să li se spună că nu e suficient că noi am făcut eforturi să avem 2.000 de ventilatoare, 4.000 de paturi cât de cât performante. Avem două probleme majore: lipsa de personal – 1.200 de medici specialiști pe care îi tot plimbăm – și faptul că există un medicament pe care România nu-l primește la necesitățile pe care le are. Cei care neagă existența coronavirusului ar trebui să înțeleagă în ce pericol se pun și pe ei, și pe cei dragi și să se gândească de două ori înainte să meargă pe stradă fără mască sau să se ducă la o petrecere cu 300 de oameni.
Mască, spălat, dezinfectat, distanță socială! Unii se încăpățânează să creadă că epidemia va fi depășită în spital. Nu, ea va putea fi stavilită, dacă va putea fi stăvilită, numai printr-un comportament responsabil de cetățean de secol XXI”, a mai declarat Șerban Bubenek.