Specialiştii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite au adăugat luni în mod oficial calea aerului pe lista modurilor posibile de răspândire a noului coronavirus, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
CDC şi-a actualizat recomandările sanitare pe site-ul său.
„Anumite infecţii pot fi transmise printr-o expunere la virusul prezent în micile picături şi particule care pot să rămână suspendate în aer tip de minute sau de ore. Aceste virusuri pot fi capabile să îi infecteze pe oamenii care se află la o distanţă mai mică de aproximativ doi metri în raport cu persoana infectată sau după plecarea din zonă a acelei persoane”, au explicat specialiştii americani.
Rujeola, varicela şi tuberculoza se transmit la rândul lor pe calea aerului.
Specialiştii din cadrul CDC susţin că picăturile respiratorii de diverse mărimi, expulzate în proximitatea unei persoane infectate, atunci când aceasta tuşeşte, strănută, cântă, vorbeşte şi respiră, sunt principala cale de contaminare cu noul coronavirus.
Actualizarea CDC, realizată la 10 luni de la debutul pandemiei, consacră validitatea mai multor studii despre noul coronavirus. Deşi nu este la fel de contagios ca rujeola, virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis la o distanţă de peste doi metri. Această ipoteză a fost iniţial neglijată de CDC şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în momentul apariţiei noului coronavirus.
Experţii CDC susţin că este importantă aerisirea spaţiilor închise pentru a preveni contaminările. În schimb, infectarea prin intermediul unei suprafeţe contaminate „nu este considerată o formă comună de răspândire a maladiei COVID-19”, au precizat specialiştii americani.
Chiar şi în aceste condiţii, precauţiile rămân neschimbate: distanţare fizică, purtarea măştii sanitare, spălatul mâinilor, evitarea spaţiilor închise aglomerate şi izolarea persoanelor bolnave.
Potrivit sursei ciate, mai mulţi cercetători americani au făcut presiune pentru a fi actualizate dispoziţiile sanitare oficiale, bazate pe o distincţie învechită între picăturile respiratorii şi aerosoli, ce datează din anii 1930.
„Virusurile din aerosoli pot să rămână suspendate în aer timp de multe secunde şi chiar ore, precum fumul, şi pot fi inhalate”, au scris luni câţiva experţi de la Universitatea California din Maryland şi de la Virginia Tech într-o declaraţie comună.