Într-un interviu acordat Libertatea, dr. Musta a precizat că sistemul medical din România a ajuns aproape de limită, în lupta cu noul coronavirus.
„În foarte multe dintre oraşele mari, numărul de paturi alocate pentru secţiile COVID sunt ocupate. De exemplu, la noi, în Spitalul Victor Babeş din Timişoara, Terapia Intensivă nu mai are locuri. Secţia de Boli Infecţioase are unul-două locuri pe care le fac libere în fiecare zi pentru a primi alţi pacienţi.
Spitalele care au intrat în spitale suport şi au secţii COVID sunt şi ele aproape pline. Am ajuns la limită. Paharul s-a umplut. Ce va veni de acum încolo, dacă nu vom fi foarte eficienţi în măsurile pe care le luăm, nu vor mai avea unde să se interneze”, a menţionat şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Victor Babeş din Timişoara.
Medicul avertizează că, în aceste condiţii, pacienţii cu forme severe şi care necesită oxigen nu vor mai avea unde să beneficieze de servicii medicale specializate.
„Pe o perioadă de timp supravieţuim pentru că secţiile de ATI sunt în legătură unele cu altele şi caută să găsească un loc pentru pacientul respectiv. Poate în alt judeţ limitrof se găseşte câte un loc. Această soluţie e pentru scurtă perioadă de timp, după care trebuie să facem triajul pacienţilor, cei care au şanse de supravieţuire mai mari să fie primiţi.
Ceilalţi vor rămâne la domiciliu şi, din păcate, vor suferi consecinţele acestei boli care nu iartă”, a precizat dr. Virgil Musta, conform sursei citate.
Şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Victor Babeş din Timişoara îi sfătuieşte pe români să ia măsuri pentru a nu se îmbolnăvi cu noul coronavirus.
„Trebuie să fim foarte responsabili în această perioadă. Fiecare să aibă grijă de el. Există riscul că dacă nu respecţi cu stricteţe aceste reguli să te contaminezi. Foarte multă lume este bolnavă. Riscul de contaminare este mult mai mare decât acum două-trei luni, când o doar o parte din populaţie era bolnavă, ceea ce creează mari probleme.
Riscăm să ajungem în situaţia Italiei şi niciun sistem de sănătate, cât e el de bogat, nu a făcut faţă unui aflux mare de pacienţi – nici Italia, nici Franţa, nici Spania, SUA, care au sisteme bogate de sănătate şi sunt foarte bine organizate au fost copleşite şi pacienţii n-au mai avut unde să se interneze”, a avertizat medicul.
Dr. Musta a explicat că nicio ţară nu are locuri suficiente de Terapie Intensivă deoarece astfel de secţii sunt „consumatoare de foarte multe resurse, ceea ce într-o ţară care nu este foarte bogată este foarte greu să realizezi acest lucru”.
„Dificultate majoră e că nu poţi forma personal peste noapte. Un medic, un asistent de Terapie Intensivă se formează în ani de zile. Aici este problema majoră, a resurselor umane”, precizează dr. Musta.
Medicul infecţionist susţine că numărul de persoane infectate cu noul coronavirus a crescut în România deoarece oamenii „s-au relaxat fără a respecta nişte reguli”
„Din păcate, nu am vrut să respectăm regulile. Au fost persoane care n-au crezut în existenţa virusului, care au bagatelizat şi au râs de această infecţie, au râs de cei care respectă regulile. Au fost grupuri de interese care au mobilizat oamenii să nu respecte regulile – aici este situaţia cea mai gravă.
Putem ajunge la 3.000 de cazuri dacă nu se iau măsuri”, a avertizat medicul timişorean.