Un secretar de stat de la Ministerul Agriculturii a plecat în Ungaria cu documente false legate de motivul deplasării. Mai mult decât atât, motivațiile reale ale vizitei secretarului de stat, Antal Barabasi, aveau legătură cu problemele fermerilor maghiari din Ținutul Secuiesc.
Secretarul de stat a fost invitat de către ministrul ungar al Agriculturii, Nagy Istvan, printr-un document scris în limba baghiar, să plece în Ungaria pe data de 9 martie.
Motivele deplasării trecute în document sunt evaluarea experiențelor rețelei de fermieri din Ținutul Secuiesc, evaluarea agricultorilor din județul Mureș, descrierea programelor RMGE ale Uniunii Agricultorilor Maghiari din România, prezentarea mărcii “Produs în Mureș” și dezbaterea posibilităților de colaborare pe viitor.
Antal Noemi este traducătorul autorizat al acestui document, care a fost trimis lui Antal Barabasi, potrivit investigatoria.
Au fost trecute și alte motive în memorandumul oficial pe tema deplasării lui Barabasi în Ungaria. Printre acestea se numără și “evoluțiile în domeniul agriculturii din România și Ungaria în anul 2020, inclusive acțiunile implementate de autoritățile române și ungare în acest sector în contextual pandemiei de COVID 19, pentru simplificarea modalităților de accesare a fondurilor europene de fermieri”.
Discuțiile precizate în document au legătură cu măsurile de sprijin acordate guvernului român de guvernul Ungariei producătorilor afectați de pandemie. Tema discuției trecută în ordinul ce permite vizita secretarului în Ungaria: “evoluțiile în domeniul agriculturii în România și Ungaria și măsurile de sprijin implementate de autoritățile române și ungare în acest sector în contextual pandemiei de COVID-19”.
Aprobarea unor astfel de acte reprezintă infracțiune pentru că vorbim despre fals în acte publice semnate de ministrul Adrian Oros.
Ministerul Afacerilor Externe nu a primit invitația trimisă secretarulu de stat în limba maghiară. Memorandumul nu a fost semnat și aprobat de MAE și de premier, așa cum spun procedurile.
Mai mult, și procedura diplomatică vine cu numeroase semne de întrebare. Invitația în maghiară, într-o limbă necunoscută de ambii interlocutori, nu a fost trimisă ministrului Agriculturii, ci secretarului de stat.
Prin urmare, secretarul de stat a plecat pe 9 martie în Ungaria, în numele Guvernului României, deși nu avea mandat.