Nelu Tătaru: „Recomandarea noastră este de a nu forţa sistemele medicale. Doar de noi depinde viitorul sănătăţii acestei naţiuni”

Ministrul Sănătăţii a susţinut miercuri o declaraţie de presă la Guvern, după recordul de cazuri, decese şi persoane de la ATI raportat astăzi. Nelu Tătaru i-a îndemnat pe români să nu forţeze limitele sistemului sanitar deoarece medicii sunt aceiaşi care au gestionat situaţia şi în momentul în care erau 200 de infecţii pe zi. De asemenea, a afirmat că "aceste restricţii reimpuse acum două zile îşi vor face efectul în decurs de 10-14 zile".
Romania TV
07 oct. 2020, 11:05
Nelu Tătaru:

Principalele declaraţii făcute de ministrul Sănătăţii

  • Suntem în acelaşii trend ascendent care ne aduce azi la 2.958 de cazuri noi şi o capacitate de 612 în terapie intensivă.
  • Este un moment pe care-l readucem în atenţia tuturor.
  • Revin cu acelaşi solicitări de a respecta aceste restricţii. În perioada următoare în spitale şi DSP-uri vor exista evaluări încrucişate.
  • Sistemele medicale încă rezistă, dar recomandarea noastră este de a nu forţa aceste sisteme.
  • Când aceste indice a trecut de 1,5, am fost nevoiţi să restricţionăm aceste actitivăţi. În măsura în care aceşti indici, vor reveni sub 1,5, vom redeschide şi noi acest activităţi.
  • Unităţile medicale reevaluate în Bucureşti – cele 226 de unităţi suport COVID – au capacitatea de a adapta la numărul de cazuri care se adresează. 
  • Personalul medical este acelaşi de acum şapte luni. Este acelaşi care a primit şi 200 de cazuri pe zi, care primeşte şi 3.000 de cazuri pe zi.
  • Suntem în momentul în care trebuie să-l gestionăm împreună. Avem un mesaj pentru corpul medical, care, deşi obosit, în continuare, este acolo şi va da acea asistenţă medicală.
  • Avem şi un mesaj către populaţie: haideţi să respectăm aceste reguli şi restricţii care se impun de la o zi la alta.
  • Avem şi personal medical infectat. Acest personal medical este cel care se expune. Haideţi să ne gândim că acest personal medical trebuie să îngrijească persoane infectate sau neinfectate COVID.
  • Spitalele din Bucureşti pot suplini, dar vom fi nevoiţi să trecem tot ce înseamnă capacitate către spitalele din provincie.
  • În acest moment, avem 226 de spitale suport COVID în care avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet utilate. În acest moment, avem 612 persoane în aceste spitale pe paturi ATI.
  • Dacă noi încercăm să vedem această capacitate, vom ajunge ca personalul să fie cel care trebuie să dea dovada că poate susţine această capacitate.
  • Vedem că nu se respectă reguli. Vedem că lumea are o atenţie relativ sporită spre ce se întâmplă la alte eveniment.
  • Haideţi să încercăm în acest moment de cumpănă să reaşezăm o abordare a tot ce înseamnă respectarea unor reguli.
  • Sistemul este cel care ne va da şi capacitatea. Suntem întrebaţi de multe ori, noi, corpul medical, care ar fi limitele. Am primit 200. Am primit 1.000, am primit 2.000, primim şi 3.000 de pacienţi pe zi.
  • Haideţi să vedem că acea componentă de prevenţie este cea care poate face diferenţa. O repetăm de fiecare dată: nu se tranşează această pandemie în spital. Se tranşează în prespital.
  • Respecând nişte reguli, vom avea un număr de cazuri mic şi o transmitere comunitară scăzută.
  • Avem în acest moment discuţii pe acele focare. Există focare în centrele de bătrâni, în centrele de copii. Există focare în unităţile sanitare, în acele întreprinderi. Haideţi să vedem de unde pleacă acele focare.
  • Avem evenimente care nu sunt complet supravegheate în care nu se respectă anumite reguli. Avem un transport în comun în care putem vedea că nu se respectă reguli. Aici avem acele zone infectante.
  • Haideţi să tratăm un pic mai serios acest lucruri şi o să vedem că în evoluţie o să avem o scădere a numărului de cazuri noi.
  • Aceste restricţii reimpuse acum două zile îşi vor face efectul în decurs de 10-14 zile. Până atunci, haideţi să fim cu toţii solidari şi să ajungem acolo unde speram să ajungem la începutul lunii iunie.
  • Acest număr, de 3.000 de cazuri, nu este apărut în septembrie, nu este apărut în august. Avem şapte luni de zile în care gestionăm o pandemie, în care încercăm cu anumite reguli să scădem transmiterea comunitară.
  • Suntem într-un moment în care fiecare dintre noi avem o componentă la care trebuie să contribuim. Guvernul, sistemul sanitar, ministerele sunt cele care gestionează administrativ alături de administraţiile locale. Populaţia civilă este cea care previne, având o normă şi nişte precauţii de respectat.
  • Suntem într-un moment pe care fiecare trebuie să-l gestioneze în mod particular, suntem în moment în care trebuie să conştientizăm că doar de noi depinde viitorul sănătăţii acestei naţiuni.

Nelu Tătaru a făcut declaraţii, în contextul în care miercuri a fost cel mai mare număr de cazuri de infectare, dar şi cele mai multe decese şi persoane internate la ATI.

Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 7 OCTOMBRIE. RECORD de noi infectări COVID, decese şi persoane la ATI. Zi NEAGRĂ pentru România

Astăzi a fost raportat cel mai mare număr de cazuri COVID din România, mai exact 2.958 de noi infectări cu coronavirus. La Terapie Intensivă sunt internaţi în prezent 612 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, în timp ce 82 de persoane infectate cu coronavirus au murit.

De asemenea, noi restricţii vor fi aplicate în Bucureşti, după ce numărul de infecţii cu COVID-19 a ajuns la aproape 3.000 la nivel naţional. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat că se închid barurile, cluburile şi discotecile.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'