Remdesivir a fost extrem de contestat în primele luni ale pandemiei, eficienţa sa fiind pusă la îndoială de mai multe studii. Totuşi, în luna iulie, după o evaluare într-o perioadă „excepțional de scurtă” Remdesivir a devenit primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotriva COVID-19. Invocând situația de urgență în materie de sănătate s-a reuşit acordarea rapidă a autorizației în termen de o săptămână de la recomandarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), în comparație cu termenul obișnuit, de 67 de zile.
Remdesivir este dezvoltat de compania farmaceutică americană Gilead Sciences şi se administrează prin injecţie în venă. Remdesivir a fost inițial dezvoltat pentru a trata hepatita C, iar apoi a fost testat împotriva infecţiei cu virusul Ebola și cu virusul Marburg , dar s-a dovedit ineficient împotriva acestor infecții virale. Privitor la Covid-19, se spune că poate scurta timpul necesar recuperării după infecție. Cel mai frecvent efect secundar la voluntarii sănătoși s-a dovedit a fi creșterea nivelului de enzime hepatice din sânge, fapt ce pate duce la inflamaţia ficatului.
În momentul de faţă este acceptat de comunitatea medicală că Remdesivir este un medicament antiviral general, care se poate lega cu ARN-ul dintr-un virus și îl poate face să nu poată reproduce. Este indicat pentru tratamentul COVID-19 la adulți și la copiii cu vârsta de peste 12 ani și greutate corporală de cel puțin 40 kg, în situaţiile în care aceştia care necesită oxigen suplimentar.
Principalul avocat al promovării medicamentului a fost celebrul virusolog american dr. Anthony Faucci, care anunţa în primăvară că, în urma studiilor clinice, s-a constatat că pacienții cărora le-a fost administrat Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% decât cei supuşi unei proceduri placebo. De altfel, rata mortalităţii a fost de 8,0% în cazul grupului care a primit Remdesivir, faţă de 11,6% pentru grupul placebo, „rezultate semnificative” în opinia dr. Faucci. Sesizând oportunitatea, producătorul Gilead Sciences a stabilit un preţ exorbitant cu care va vinde o doză către companiile guvernamentale din țările dezvoltate: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari, pentru a singură persoană tratată de coronavirus.
Între timp, Comisia Europeană a anunţat că a semnat joi un contract cu Gilead prin care achiziționează în numele tuturor statelor membre 500.000 de doze de Remdesivir. Până acum, Comisia Europeană a cumpărat deja în luna august 33.380 de doze de Remdesivir, dozele fiind deja repartizate în toate statele membre.
Fabricarea Remdesivir necesită „70 de materii prime, reactivi și catalizatori” și aproximativ „25 de etape chimice”. Unele dintre ingrediente sunt extrem de periculoase pentru oameni, în special cianura de trimetilsilil. Procesul original de producție end-to-end necesită 9 până la 12 luni, dar după repornirea producției în luna ianuarie Gilead Sciences a reușit să găsească modalități de a reduce timpul de producție la șase luni. În ianuarie 2020, Gilead a început să lucreze la repornirea producției de Remdesivir în reactoare chimice din oțel căptușite cu sticlă la fabrica sa din Edmonton, Alberta. Pe 2 februarie 2020, compania și-a livrat întregul stoc de Remdesivir, 100 de kilograme sub formă de pulbere (rămas din cercetarea Ebola), la fabrica sa din La Verne, California, pentru a începe umplerea flacoanelor.