Lansat la începutul lunii mai, studiul urmărește evoluția referitoare la apariția anticorpilor IgG pe o perioadă de 7 luni la pacienții confirmați pozitiv. Concluziile finale urmează să fie anunțate la sfârșitul acestui an, notează Hotnews.
„Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua a 15-a și ziua 21 după infectare. Cu toate acestea, timpul până la detectarea anticorpilor în cazurile ușoare poate fi mai lung. Ne-am propus să analizăm în ce măsură producția de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este influențată de forma clinică a bolii, de vârstă, comorbidități și de tratamentul pacienților cu COVID-19 cu corticosteroizi” a precizat Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4”, conform sursei citate.
Până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice ChemiLuminescente ImmunoAssay – CMIA.
Potrivit cercetătoruilor, anticorpii IgG se regăsesc în proporție mai mare la pacienții cu forme moderate și severe de COVID-19.
Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu forme severe (36%) și pacienții cu forme moderate (22%). Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%.